Aktuality

Cena Euroregionu Nisa - Posedmé ocení nejlepší přeshraniční spolupráci

18.07.2014 15:06

LIBEREC Projekt Čistá Nisa, obnovení železniční trasy Harrachov - Szklarska Poręba, společná mezinárodní univerzitní síť Univerzita Nisa, v níž je vyučovacím jazykem angličtina nebo Singltrek v Jizerských horách, to jsou mimo jiné vítězové šesti předchozích ročníků mezinárodní soutěže s názvem Cena Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa. Soutěž od roku 2008 dlouhodobě hodnotí nejen kvalitu společných přeshraničních projektů, ale především perspektivní přeshraniční spolupráci partnerů z Česka, Saska a Polska.

„Letos je Cena Euroregionu vyhlášena ve třech kategoriích. Všechny se týkají, tak jako v předešlých ročnících, propojování institucí, občanských sdružení, samospráv či firem tří sousedních států. První kategorie je oblast komunální úrovně, druhá společný prázdninový region a třetí sféra kultury, vzdělávání a sportu,“ informoval tajemník české části Euroregionu Nisa Jaroslav Zámečník.

Cena Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa svým významem navazuje na myšlenku vzniku podobných euroregionů v celé střední Evropě. Zrodily se na hranicích evropských států hned po roce 1945, aby se pokusily napravit pokřivené sousedské vztahy narušené druhou světovou válkou. Ze stejného důvodu vznikl v roce 1991 v trojzemí tří států Euroregion  Neisse-Nisa-Nysa. Také jeho pracovníci se snaží svou víc než dvacetiletou činností narovnat poměry v regionu, který byl historicky poznamenán válkou, stěhováním obyvatel, posunem hranic a následnou devastací materiální i duchovní.

Za šest let existence Ceny Euregionu Neisse-Nisa-Nysa vzniklo víc než dvě stovky přeshraničních projektů, z nichž mnohé překročily svým významem území, na kterém vznikly. Například města Turnov a polský Jawor spolu v minulosti spolupracovali na unikátním úkolu s názvem Společná paměť - židovské památky. Jednalo se o úplně první přeshraniční projekt zabývající se tematikou židovství na území partnerských měst. Obce Obec Heřmanice u Frýdlantu a německá Nebelschütz uspořádaly před několika lety v kamenolomu Milltitz pod mottem Krakonošovo setkání s Krabatem čtrnáctidenní symposiu sochařů z Česka, Německa a Polska. Velmi plodná je také spolupráce v oblasti turistického ruchu mezi Svazkem obcí Novoborska a lázeňským městečkem Oybin na německé straně hranic. V jejím rámci vzniklo několik společných projektů, mimo jiné Lužické hory a Žitavské hory bez hranic, nebo Zažít vrcholy.

Nominace na letošní, sedmý ročník Ceny Euregionu Neisse-Nisa-Nysa se přijímají do 30. září letošního roku. Slavnostní vyhlášení vítězů se bude konat 10. prosince 2014 v liberecké Oblastní galerii.

Podrobnější informace: Jaroslav Zámečník 724030306

 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login