Aktuality

Cenám Euroregionu kraloval Jablonec nad Nisou

17.12.2013 12:38

 Necelá stovka českých, polských a německých starostů, zástupců kulturních organizací a neziskovek se sešla ve středu 10.12.2013 při vyhodnocení šestého ročníku Ceny Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa 2013 v v setkávacím centru přírodního parku Žitavských hor v příhraničním městečku Grossschönau. Mezinárodní patnáctičlenná porota letos posuzovala celkem 27 nominovaných společných projektů ve třech  vyhlášených kategoriích:

Nejlepší přeshraniční komunální spolupráce

Nejlepší přeshraniční spolupráce v oblasti kultury, vzdělávání a sportu

Nejlepší přeshraniční spolupráce v oblasti rozvoje přeshraničního prázdninového regionu

„Za českou stranu jsme na prvenství dosáhli ve všech třech kategoriích, dále jsme posbírali i několik druhých i třetích míst. Vůbec nejúspěšnějším městem se letos stal Jablonec nad Nisou,“ sdělil po udílení ceny Jaroslav Zámečník, jednatel české části Euroregionu Nisa. 

Statutární město Jablonec nad Nisou se v tomto roce blýsklo příkladnou přeshraniční spoluprací s městem Bautzen, zejména s projektem oslav 20letého výročí partnerství měst Jablonec nad Nisou – Budyšín.

"Ocenění za nejlepší přeshraniční spolupráci je pro Jablonec velmi cenné hlavně proto, že zájem spolupracovat a setkávat se v různých oblastech života skutečně vychází od lidí, od různých spolků a organizací. Úloha města v rámci spolupráce obou měst je spíše zprostředkovatelská a pomocná", usmíval se primátor Jablonce Petr Beitl, který byl na slavnostním udílení cen ve dvou rolích. Jedna v roli místopředsedy Euroregionu Nisa, který ceny předával a jednak v roli oceněného. Cenu za spolupráci s Budyšínem převzala Monika Šourková z kanceláře primátora. 

Euroregion Nisa také udílel zvláštní ceny osobnostem, které mají pro přeshraniční spolupráci v trojzemí mimořádný přínos. „Zvláštní cenu Euroregionu letos obdrží pan MUDr. Jiří Wachsmuth, letitý průkopník v možnostech pomáhat záchrannou lékařskou službou i v blízkém příhraničí v Německu a Polsku,“ oznámil ještě před udílením cen Martin Půta, předseda Euroregionu Nisa a hejtman Libereckého kraje.

Příští 7. ročník udílení Cen Euroregionu Nisa se bude konat na polské straně.

 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login