Aktuality

Cenu Mateřinky získal i liberecký Vít Peřina za hru Naivního divadla Budulinek

24.06.2013 16:51

 

Festival Mateřinka 13 byl v sobotu 22. Června zakončen slavnostním vyhlášením výsledků. Porota ve složení Simona Chalupová, Karel Král, Tomáš Volkmer a Petr Vodička se rozhodla udělit následující ceny a čestná uznání. Ty předali hejtman LK Martin Půta, místopředseda Senátu Přemysl Sobotka a náměstek primátorky Kamil Jan Svoboda.

CENY MATEŘINKY „13“

KAMIL ŽIŠKA za režii a hudbu k inscenaci Zlatovláska pražského Divadla Minor.

ROBERT SMOLÍK za výpravy k inscenacím Zlatovláska pražského Divadla Minor a Budulínek Naivního divadla Liberec.

JIŘÍ JELÍNEK A ANEŽKA KUBÁTOVÁ za autorství, režii a herecké výkony v inscenaci Dášeňka aneb Psí kusy Divadla Husa na provázku z Brna.

VÍT PEŘINA za hru Budulínek.

MICHAELA HOMOLOVÁ A FILIP HOMOLA za herecký a muzikantský výkon v inscenaci Budulínek Naivního divadla Liberec.

KATARINA AULITISOVÁ A ĽUBO PIKTOR za režii, výtvarnou koncepci a herecké výkony v inscenaci Pes (pří)tulák slovenského Divadla Piki Pezinok.

JAKUB VAŠÍČEK“ za režii inscenace Velbloud, ryba, slepice Naivního divadla Liberec.

Porota dále udělila dvě čestná uznání:

Karlu van Ransbeeckovi za vytrvalost v hledání cest k nejmenšímu divákovi

a Tomáši Jarkovskému a Jakubu Vašíčkovi za texty k inscenacím Ptej se proč? aneb Svět podle křečka Divadla Alfa Plzeň a Velbloud, ryba, slepice Naivního divadla Liberec.

Mateřinková výstava v libereckém Severočeském muzeu pokračuje

Výstava SKROMNÉ STÁNKY MÚZ, pořádaná ve spolupráci Moravského zemského muzea v Brně, Severočeského muzea v Liberci a Naivního divadla Liberec - Festivalu MATEŘINKA „13“, přibližuje český fenomén tzv. rodinného loutkového divadla první poloviny 20. století, a to zejména jeho vizuální, výtvarnou stránku. Rodinné loutkové divadlo znamenalo v oboru loutkářství ohromnou kvalitní výtvarnou produkci, provázenou zevrubnou transformací repertoáru loutkového divadla. Uznávaná a notně oceňovaná spoluúčast výtvarníků zvučných jmen na loutkářské průmyslové výrobě nejenže zvyšovala prestiž loutkového divadla, ale působila také velmi inspirativně i v laickém rodinném prostředí. Z dochovaných ohlasů vyplývá, že výtvarně hodnotné loutky, divadla a dekorace, navíc technologicky a řemeslně dokonale provedené, vzbuzovaly u svých „opatrovníků“ ušlechtilou činorodost. Výstava přibližuje dobovou atmosféru českého loutkového divadla a loutkářství s nebývale vydatnou osvětou a v neposlední řadě připomíná bohatý repertoár zaměřený ponejvíce na dětského diváka. Kromě autentických předmětů mohou vážnější zájemci poznat prostřednictvím posterů, fotografií a průvodních textů některé kompletní významné soubory tištěných divadel a dekorací.

Výstava, kterou pro festival Mateřinka připravil kurátor PhDr. Jaroslav Blecha, potrvá do 6. září 2013.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login