Aktuality

Další projekty získaly dotace z ROP Severovýchod

02.05.2014 15:32

Na rozvoj měst i podporu cestovního ruchu může směřovat bezmála 91 milionů

Hradec Králové, Pardubice, Liberec – Až 91 milionů korun z Regionálního operačního programu Severovýchod může směřovat na podporu čtrnácti projektů, které uspěly v rámci 27., 37. a 38. kola vyhlášených výzev. Členové Výboru Regionální rady o tom rozhodli na pátečním zasedání 2. května.

Dvanáct projektů předložili žadatelé v 37. kole výzvy, kde byly vyčleněny prostředky na podporu propagace a marketingu v oblasti cestovního ruchu. Dotaci Výbor přisoudil deseti z nich, které prošly procesem schvalování. Díky penězům z Evropské unie prostřednictvím ROP Severovýchod tak poslouží 4,1 milionu korun na zvýšení povědomí a lepší propagaci zajímavostí v Libereckém kraji, více než tři miliony získal Svazek měst a obcí Krkonoše na zviditelnění nejen oblasti nejvyšších hor republiky ale i Podkrkonoší. Propagační materiály a kampaň se zaměří na rodiny s dětmi, poprvé by měla být například představena Geolokační hra v tomto regionu. Dalších 1,3 milionu poputuje na aktivity spojené s propagací Kladského pomezí, téměř 2,5 milionu pomůže zvýšit povědomí turistů o Orlických horách anebo 2,3 milionu zviditelní Český ráj.

V době vyhlášení výzvy byla zbývající finanční alokace 14 milionů korun. Dnes je tato částka díky úsporám v projektech více než 65 mil. Kč, a proto mohl Výbor Regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod schválit všechny projekty, které splnily podmínky dané operačním manuálem,“ doplnil předseda Regionální rady Severovýchod Martin Půta. Celková suma u schválených projektů představuje více než 50 milionů korun.

Čtyři projekty předložené během 27. a 38. kola výzvy jsou součástí Integrovaných plánů rozvoje měst (IPRM) v Liberci a v Hradci Králové. Obyvatelé Hradce Králové se tak mohou těšit na park Skleněnka, který uspěl a za více než 5,1 milionu korun vznikne odpočinková zóna mezi ulicemi Hořická a Dukelskou třídou. „Stavební práce by měly odstartovat v květnu," potvrzuje mluvčí hradeckého magistrátu Magdaléna Vlčková.

Další tři projekty budou realizovány ve městě pod Ještědem. Výbor Regionální rady je podpořil jako „projekty ve zvláštním režimu“. Tzn. projekty, na které již nedostačuje finanční alokace IPRM v Liberci a projekty dostanou požadovanou dotaci, pouze pokud se nějaké finanční prostředky uvolní. Jedná se o revitalizaci lesoparku na hranici katastrálních území Vratislavice nad Nisou a Rochlice v ulici Seniorů. Druhý z projektů v Liberci je zaměřen na rekonstrukci sportovišť při základních školách v lokalitách Nové Pavlovice, Ostašov a Starý Harcov. Poslední liberecký projekt chce vzdát hold českému komikovi Vlastu Burianovi. Centrum, jež ponese jeho jméno, má vzniknout v blízkosti jeho rodného domu.

Výbor Regionální rady také mimo jiné schválil prodloužení zahájení realizace projektu revitalizace Tyršových sadů v Pardubicích. U tohoto projektu Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zakázal podpis smlouvy s dodavatelem, avšak po rozkladu vrátil předseda antimonopolního úřadu celou věc k novému prošetření. „Pokud by se ukázalo, že prvotní rozhodnutí ÚOHS nebylo správné a veřejná zakázka, která je již ukončená, je v pořádku, nemělo by nic bránit tomu, aby u projektu byla ihned zahájena realizace,“ uvedl v této souvislosti ředitel Vašák. Revitalizace by měla být zahájena do 1. července letošního roku, což je termín, který Výbor schválil. "Teď půjde o to, jak rychle ÚOHS rozhodne v první instanci, ale i kdyby mu to trvalo měsíc a rozhodlo se do konce května, stále máme více času na realizaci projektu, než kdybychom znovu soutěžili," uvedl náměstek primátorky Pardubic František Brendl.

Přehled schválených projektů v 27., 37. a 38. kole výzev najdete v příloze.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login