Aktuality

Dárci krve dostanou plakety MUDr. Janského

20.03.2015 15:09

Stříbrné a zlaté medaile prof. MUDr. Jana Janského budou předány zasloužilým dárcům krve v pondělí 23. března od 16 hodin v obřadní síni liberecké radnice.

Slavnostního oceňování se zúčastní vedení Statutárního města Liberec pan Tibor Batthyány, hejtman LK Martin Půta a přednostka Centra laboratorní medicíny, primářka transfuzního oddělení Krajské Nemocnice Liberec MUDr. Renata Procházková Ph. D.

Český červený kříž takto oceňuje dárce pětkrát ročně. Zlatá medaile je udělována za 40 odběrů plné krve, plasmy nebo krevních destiček, stříbrná medaile za 20 odběrů a bronzová medaile za 10 odběrů Tentokrát bude oceněno 26 dárců zlatou a 44 dárců stříbrnou medailí. Společnost tak prostřednictvím Českého červeného kříže děkuje těmto lidem za jejich obětavou činnost. Všichni ocenění jsou bezpříspěvkoví dárci, kteří věnují svou krev bez nároku na odměnu.

Princip bezpříspěvkového dárcovství vychází z požadavku maximální dosažitelné bezpečnosti transfúze. Sérii vyšetření a důsledné dodržování stanovených lhůt a postupů zacházení s krví a jejími deriváty tak doplňuje základní předpoklad, že dárce není k odběru motivován jinak než touhou pomoci druhým. Proto jsou ocenění Červeným křížem určeny těm, kteří spolupracují s transfúzním oddělením dlouhodobě. 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login