Aktuality

Den válečných veteránů si připomněli bývalí i současní vojáci

11.11.2014 16:51

Hned na třech místech v Liberci si vojáci v úterý 11. listopadu připomněli památku válečných veteránů. Oslavy 96. výročí ukončení bojů první světové války začaly už ráno uctěním pohřbených vojáků na vojenském hřbitově zajateckého tábora (1914 – 1918) v Liberci – Ostašově.

Den veteránů poté pokračoval slavnostním nástupem vojáků 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany v kasárnách 6. října, na němž bylo rozkazem ministra obrany Martina Stropnického vyznamenáno 37 příslušníků jednotky. Účastníci nástupu také obdrželi od primátora Jablonce n. N. Petra Beitla symbolické vlčí máky, které si připjali na klopy kabátů a uniforem.

 

U Památníku padlých na vojenském hřbitově v Liberci - Ruprechticích položil hejtman spolu s představiteli armády, policie, vojáky, válečnými veterány, ale také dalšími občany, pamětní věnec.

Tímto pietním aktem u Památníku padlých na vojenském hřbitově v Ruprechticích a besedou hejtmana s válečnými veterány v kasárnách byla vzpomínka na oběti válek zakončena.

„Doba, kdy si lidé mysleli, že armáda je nám na obtíž, je už pryč. Události na Ukrajině i na Středním východě ukazují, že nejen my, ale celá Evropa potřebuje bojeschopné vojáky, a to příslušníci naší liberecké jednotky dokazují na všech svých misích,“ řekl mimo jiné hejtman.

 

Den válečných veteránů, jehož symbolem se stal právě květ vlčího máku, připadá symbolicky na 11. listopadu, tedy na den podpisu příměří, které v roce 1918 ukončilo krvavé boje první světové války. Lidé po celém světě si tento den každoročně připomínají na počest padlých vojáků, většinou právě jako Den veteránů nebo Den příměří (např. ve Velké Británii). V České republice má své místo v kalendáři jako významný den od roku 2001. Tento den zároveň upozorňuje na život válečných veteránů i na to, že bychom neměli zapomínat na ty, kteří nasazují život za uchování míru.

 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login