Aktuality

Den Země 2014 bude opět i ve Velkém Valtinově na podporu kopce Tlustec

18.04.2014 15:14

Obec Velký Valtinov a Brniště, město Jablonné v Podještědí, Sdružení na záchranu kopce Tlustec a Podralský nadační fond srdečně zvou na oslavu Dne Země, která proběhne 19. dubna od 13 hodin ve Velkém Valtinově nedaleko kostela sv. Jana Nepomuckého u místního fotbalového hřiště.

Nad akcí převzal záštitu hejtman Libereckého kraje Martin Půta, zúčastní stejně jako vloni náměstek hejtmana LK pro životní prostředí a zemědělství Josef Jadrný, kterého přivítá starosta obce Josef Lukavec

Oslavy dne Země byly založeny v roce 1970 a od té doby se slaví po celém světě. Jejich cílem je ochrana planety Země, zvyšování ekologického povědomí, obnovení principů harmonického sepětí člověka a přírody a upozornění na dopady ničení životního prostředí. Nejinak tomu bude i u nás.

„Přijďte s námi oslavit nejvýznamnější ekologický svátek v roce. Pro návštěvníky je připraven bohatý program, srdečně zveme hlavně rodiny s dětmi,“ zve starosta.

Pro děti jsou podle něj připravené tvořivé dílny, naučné soutěže, skákací hrad, trampolína, malování na obličej a jízdy na koních. Součástí programu bude i „Spanilá jízda“ historické zemědělské techniky a zásah hasičů historickou hasicí stříkačkou. Po celou dobu akce budete moci zakoupit regionální potravinové produkty nebo výrobky tradičních řemesel. Občerstvení bude zajištěno také v hospodě „U hřiště“. Vyvrcholením akce pak bude hudební vystoupení známé rockové kapely „Noční můra“ z České Lípy.

Den Země ve Velkém Valtinově byl v minulosti vždy spojen s vyjádřením nesouhlasu s těžbou čediče na kopci Tlustec. Proto již v minulém roce se pořadatelé s obnovením tradice oslav tohoto svátku rozhodli obnovit též tradici výstupů na úpatí kopce Tlustec k tzv. Vavrouškově mohyle s připomenutím osobnosti JosefaVavruška. (Návštěvníci mohou přispět na stavbu mohyly vlastními donesenými kameny z jiných vrchů a kopců).

Význam a cennost krajinné dominanty – kopce Tlustec – bude připomenut malou výstavou „Život kopce Tlustec“.

Podralský nadační fond ZOD a Městská knihovna Jablonné v Podještědí u příležitosti Dne Země uspořádali pro žáky základních a středních škol výtvarnou soutěž s názvem „Můj život pod kopcem Tlustec“. Soutěž končí 16. dubna a na oslavách Dne Země si budete moci obrázky dětí prohlédnout, zároveň se uskuteční i slavnostní vyhlášení vítězů, na které čekají pěkné ceny.

 

Program akce:

 

13:00 Výstup k mohyle Josefa Vavrouška a připomenutí úsilí p. Šimonka

14:00 Zahájení, přivítání návštěvníků a seznámení se smyslem akce. proslov hejtman LK Martin Půta

Akce pro děti: Zvířátka na dosah ruky (ovce, kozy, koně), jízda dětí na koni, tvořivé dílny

Jak nakládat s odpady - naučné soutěže pro děti, vyhlášení vítězů výtvarné soutěže „Můj domov pod kopcem Tlustec“

14:30 Vystoupení dětí – DD Krompach

15:00 „Spanilá jízda“ - přehlídka historické zemědělské techniky

15:30 zásah hasičů historickou hasící stříkačkou.

16:00 Projevy významných hostů –  starosta obce Josef Lukavec, starosta města Jablonné v Podještědí Petr Sadílek, T. Řízek - předseda Sdružení na záchranu kopce Tlustec, RNDr. Višňák

17:30 Hudební vystoupení „Noční můry“

Dále bude umožněna prohlídka místního kostela sv. Jana Nepomuckého.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login