Aktuality

Dub ochránce z Višňové měří síly s dalšími evropskými duby, hlasujte pro něj!

05.02.2014 17:16

 

Po čtvrté v řadě začalo hlasování o Evropský strom roku 2014. O titul spolu s dalšími devíti stromy bojuje také Dub ochránce z Višňové – Vísky na Liberecku, který v soutěži, jež pořádá Nadace partnerství, zastupuje Českou republiku.

Ve Višňové ho oslavují jako hrdinu, protože při povodních zachránil mnoho domů i dva lidské životy. Svým příběhem se teď snaží zaujmout evropskou veřejnost. Podpořit v hlasování ho můžete do 28. února na stránkách www.treeoftheyear.org.

Našeho zástupce je možné podpořit kliknutím na jeho profil a potvrzením hlasu. Hlasování probíhá pouze elektronicky, nikoho to nic nestojí, jde jen o dobrý pocit,“ vyzývá zastupitelka obce Jana Žáková.

Stopadesátiletý dub (Quercus) při záplavách v roce 2010 svým kmenem zastavil stromy, auta a další materiál, který s sebou voda vzala. Díky tomu naplavená masa nestrhla dům, na jehož střeše čekal starší pár se psem na svou záchranu.

„Na fotografii je právě paní Holcová s přítelem, kteří žijí v domku ve Vísce. Při povodni 2010 byli evakuováni vrtulníkem, neboť hrozilo zborcení celého domku,“ přiblížila zásluhy dubu starostka obce Vladimíra Erbanová.

 Vloni na podzim višňovský dub zvítězil s více než 6 tisíci hlasy v celostátní anketě Strom roku, a tak získal odborné ošetření od firmy Prostrom Bohemia i zahradnickou realizaci od společnosti Garpen. „V hlasování se nám zároveň podařilo vybrat téměř 20 tisíc korun, za které bychom na jaře chtěli k dubu postavit dřevěnou informační ceduli a vysadit nové stromy,“ doplnila zastupitelka.

Dub se svým příběhem soupeří s dalšími stromy z Bulharska, Francie, Irska, Itálie, Maďarska, Polska, Skotska, Slovenska a Walesu.

„Letošní ročník Evropského stromu roku je zajímavý tím, že v něm o titul soutěží hned sedm dubů. Najdete mezi nimi duby stovky až tisíc let staré i raritu - dub letní bonsai, který roste na střeše holubníku a svými kořeny prorůstá do zdiva.  Zbývající tři finalisté jsou jilm, planá hrušeň a šedý topol,“ komentuje organizátorka mezinárodní ankety Andrea Krůpová z Nadace Partnerství.

Višňovskému dubu držím pěsti, bleskové povodně v roce 2010 jsem zažil ještě jako starosta v nedalekém Hrádku nad Nisou, a tak vím, jak taková „maličkost“ jako je vzrostlý strom může ovlivnit atmosféru v zaplaveném území. I vloni při červnových povodních ve Višňové se na něj vzpomínalo,“ přeje úspěch hejtman LK Martin Půta, který přispěl mezi prvními do sbírky na úpravu okolí stromu, a dodal, že je dobře, když stromy zajímají evropskou veřejnost a propagují péči o zeleň obecně.

Zveřejnění výsledků mezinárodní soutěže se uskuteční 19. března v Evropském parlamentu v Bruselu.

 

Informace o anketě Evropský strom roku: www.treeoftheyear.org

Fotografie všech finalistů ke stažení: http://treeoftheyear.org/docs/2014/photos.zip

Jana Žáková, zastupitelka obce Višňová, jazavi@seznam.cz, 602 969 092

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login