Aktuality

Evropské dotace ve výši 6 miliard Kč opět mohou proudit na projekty ROP Severovýchod

20.08.2013 16:28

 

Evropská komise začne od 26. srpna opět spolufinancovat projekty dotované z Regionálního operačního programu Severovýchod. Šest miliard korun vyčleněných v Unii pro Severovýchod tak bude opět k dispozici.

„Považuji za velký úspěch, že se nám společně s hejtmany Pardubického a Královéhradeckého kraje podařilo po jednáních s dvěma ministry financí a dalšími účastníky pomoci všem třem krajům tak, abychom nezatížili jejich rozpočty a umožnili proplácení uskutečněných projektů a čerpání peněz na projekty nové.

Předpokládá se, že půjde o celých šest miliard korun, z toho čtyři miliardy bychom měli získat ještě v letošním roce,“ řekl hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

.„Komise přehodnotila výstupy českých auditorů, takže se finanční sankce za chyby v projektech pro Severovýchod snížila,“ dodal hejtman a zároveň předseda Regionální rady Martin Půta, který 16. srpna jednal o obnovení tak zvané „certifikace“ v Pardubicích spolu s dalšími členy Výboru Regionální rady.

Tok unijních prostředků se zastavil počátkem loňského roku kvůli chybám v projektech. Některé z nich označila Regionální rada za neopodstatněné a tedy chybně auditované.

„Evropská komise původně požadovala po Severovýchodu zaplacení 378 milionů korun coby sankce. Během posledních tří měsíců však Komise chybovost programu přehodnotila. V některých případech nám dala za pravdu, vzala v úvahu i dosud certifikované 7,3 miliardy korun, započítala i prostředky, které jsme získali zpět od příjemců,“ řekl Martin Půta.

„Poté, co uhradíme 240 milionů korun z rezervy českých národních zdrojů,“ doplnil.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login