Aktuality

Farma větrných elektráren Andělka začne dodávat proud, polepší si i Višňová

30.07.2013 13:30

 

Úspěšně dokončenou stavu Farma větrných elektráren Andělka ve Višňové na Frýdlantsku slavnostně otevřou 1. srpna v 10 hodin. Zahájení provozu se zúčastní hejtman LK Martin Půta, starostka Višňové Vladimíra Erbanová, jednatel společnosti WSB Andělka s.r.o. Stanislav Buchta a další hosté, včetně starostů z Frýdlantska.

„Obec má s provozující firmou uzavřenu smlouvu o poskytnutí finančního daru. Při kolaudaci jsme obdrželi na účet milión korun, a dále z každé větrné elektrárny každý rok sto tisíc,“ prozradila starostka s tím, že stavba je povolena do roku 2036.

„Navíc do všech domácností v Andělce, stálých i chalupářů, společnost nechala nainstalovat zdarma satelity pro nerušený příjem televizního signálu,“ doplnila

Projekt Farma větrných elektráren tvoří 6 větrných elektráren od německého výrobce, firmy REpower. Na lokalitě již stojí dříve povolená jedna větrná elektrárna typu Enercon E-70, jejíž dvě o něco menší verze byly před pár lety realizovány v obci Jindřichovice pod Smrkem, kde do dneška bezproblémově slouží.

Elektrárna REpower - jedná se o větrnou turbínu s výkonem 2050kW, která je poháněna třílistovým rotorem o průměru 92,5m. Ten je spolu se strojovnou, tzv. gondolou, nesen ocelovým stožárem o celkové výšce 100m. Jednotlivé větrné elektrárny jsou spolu propojené podzemní kabeláží a díky dálkovému podzemnímu kabelu bude veškerá vyrobená energie odvedena do veřejné sítě, provozované firmou ČEZ Distribuce a.s.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login