Aktuality

Festival Jurt - Život v zahradě se koná v Brništi, otevřou i nové Ekocentrum

23.07.2014 15:55

Nadšení zahradníci, příznivci přírodního způsobu života a bydlení, milovníci přírody, nomádi a hlavně rodiče s dětmi mají sraz v sobotu 2. srpna 2014 od 10 hodin na 2. ročníku hravého festivalu „FESTIVAL JURT – Život v zahradě“, který se koná v Brništi na Českolipsku v areálu lesního Zátiší.

Jednodenní festival, který moderuje Tomáš Mařas z Českého rozhlasu,“ pořádají PNF ZOD a Krásná Jurta o.s.

„Loni jsme na festivalu symbolicky položili základní kámen Ekocentra v Brništi a letos bude jeho součástí slavnostní otevření Ekocentra veřejnosti,“ upozorňuje Hanka Štroblová z Krásné Jurty s tím, že slavnostního otevření se v 11 hodin zúčastní hejtman LK Martin Půta a jeho náměstek pro životní prostředí a zemědělství Josef Jadrný.

Hlavním tématem letošního festivalu je podle Jany Panáčkové Feixové z Nadačního fondu Podralsko ZAHRADA - spolupráce, propojování, výměna zkušeností, propagace zdravého životního stylu a praktická ukázka života šetrného k životnímu prostředí.

„Budou k vidění a zažití pohybové hry na zahradu, přírodní hračky, inspirace a nápady pro zahradu přátelskou dětem i přírodě,“ říká Panáčková s tím, že již první ročník festivalu se setkal s velkým ohlasem a zájmem návštěvníků, kteří dorazili v hojném počtu,

„Doufáme, že nejinak tomu bude i v letošním roce. Vstup na festival je zdarma," dodala a připomněla, že návštěvníky čeká zajímavý program vhodný pro všechny věkové kategorie, v krásném prostředí lesního areálu Zátiší.

 Stejně jako v minulém roce je festival rozvržen do několika částí.

 

Program pro děti se koná v amfiteátru, začíná v 10 hodin ráno a na své si přijdou nejen ony. Mohou se těšit hned na tři pohádky - dopoledne  pohádka s názvem „Cvrček a mravenci“, kterou zahraje Lesní Divadélko Veselí, po poledni „Šamanská pohádka“ a „Pohádka o lidojedech“ v podání etnoložky a spisovatelky Pavlíny Brzákové a odpoledne pohádka „O Smolíčkovi“, kterou zahraje Divadlo o.s. Umění mění. Kromě pohádek si děti budou moci zacvičit veselou jógu a podívat se na vystoupení Taj-chi : Tanec s vějíři. Vedle pódia bude pro děti připraveno bludiště z balíků slámy, odpočinková jurta a různé hravé soutěže.

 

Přednášky se uskuteční ve velkém stanu a jsou věnovány tématu zahrady. Účastníci se například dozvědí, jak kompostovat s praktickým workshopem stavby kompostéru, jak se člověk propojuje s duchem přírody, jak funguje komunitní podpora zemědělství, a proberou další zajímavá témata.

Na festivalové louce vyroste opět jurtové městečko. Letos bude jurt ještě více, než v minulém roce. Představí se řada neziskovek, lesních školek i škol a dalších užitečných organizací. Jurty jsou, jako mobilní, ekologické a rychle přemístitelné stavby, šetrné k přírodě, a staly se symbolem tohoto festivalu. Každá jurta nabídne vlastní celodenní program, ať už půjde o výstavy, cvičení, workshopy, povídání, masáže, ochutnávky vaření, tvoření, relaxaci či poznávání.

„Rozhodně stojí za to si všechny jurty projít a seznámit se s jejich obyvateli,“ zve Jana Panáčková Feixová.

 

V areálu festivalu bude také stát tržiště řemesel, vegetariánská jídelna Šambalu, čajovna, kavárna, občerstvení, čajový pokojík a další. Pro děti jsou připraveny další workshopy a dílny: výroba píšťalek koncovek, malba a tisk na látku s motivy rostlin, lanové aktivity, malování na magnetky s motivy zahrady, malba na tělo i na obličej, cvičení veselé jógy, výroba aromatických mýdel a ozvučných dřívek, výroba panenek ze sena, slámování, zdravé vaření a další.

Pro děti budou v rámci workshopu připraveny kreativní úkoly, jež spojuje téma zahrada.

„Ta nám poskytuje mnoho výtečných plodů, jako je ovoce, zelenina nebo bylinky. Umějí se ale děti mezi širokou nabídkou ovoce a zeleniny orientovat? Poznají mátu, bazalku nebo šalvěj? Pojďme je to naučit formou her, kreativního tvoření, vůní, pracovních listů, doplňovaček a dalších,“ vysvětluje pracovnice Nadačního fondu Podralsko.

 

Večerní program bude věnován hlavně muzice.

Od 18 hodin se můžeme těšit na vystoupení Jany Vebrové s harmonikou.

Od 19 hodin na koncert teplické kapely „Spolčení hlupců“. Kapela vznikla v roce 2004, v roce 2007 pak vydala své první album „Sudetenmuzik“. Kromě jejich originální muziky zaujmou zajisté i texty, na kterých spolupracují se známou severočeskou básnířkou Svatavou Antošovou.  Zahrají nám v sestavě: Zbyněk Prokop - alt a tenorsaxofon, Alena Habětínková – zpěv, Karel Šidlo - kytara, zpěv, Jan Skalický – baskytara, Igor Barboi – akordeon, Michal Froněk – bicí.

Ochutnávka: bandzone.cz/spolcenihlup

Hlavní večerní program pak bude patřit koncertu kapely „České srdce“. Hudební skupina „České srdce“ byla založena v roce 1989 a letos slaví 25 let existence.  Zakládajícími členy byli Michal Šenbauer - kytara, Ondřej Mucha - bicí, Karel Holas – housle, Pavel Kučera - basa a zpěv.

 

Diskografie České srdce:

První deska „České srdce“ z roku 1990 měla díky své originalitě úspěch u posluchačů všech věkových kategorií. Zásadním mezníkem v životě kapely bylo seznámení s Alanem Stivellem, francouzským multiinstrumentalistou, se kterým pak koncertovali nejen po České republice, ale proslavili se i v zahraničí.  Druhé album "Srdce z Avalonu", vyšlo v roce 1993, v roce 1994 vydala kapela desku s názvem "Pohřebiště hitů", v roce 1998 CD „Oheň, voda, vzduch“, v roce 2000 album "Znamení", poslední album vyšlo v roce 2006 s názvem „Náměsíčnej“. V současné době je zpěvákem Michal Šenbauer a houslistu Karla Holase nahradil Zděnek Pohorský. Koncert začíná ve 20:30 hodin. Ochutnávka z jejich tvorby: z druhé desky „Srdce z Avalonu“: https://www.youtube.com/watch?v=hSO-rfUDu2I „Jen si dej, pauzu právě, klidně se vzdej, napospas trávě“  https://www.youtube.com/watch?v=W-dk2E97PN4 .

 

„Čeká nás hravý, zábavný a poučný den v nádherné přírodě, mezi krásnými lidmi, nenechte si ujít! Největším nadšencům doporučujeme naplánovat si příjezd o den dříve a pomoci s budováním jurtového městečka. Přespání možné ve vlastním stanu přímo v areálu festivalu, stanování je zdarma. Hudební nástroje vítány. Užijte si noc pod hvězdami,“ shrnuje! Jana Panáčková Feixová.

Partneři festivalu jsou Centrum ochrany přírody z Neukirchu,  NP České Švýcarsko, obec Brniště, Venkovský prostor o.p.s. a Semínko země. Mediální partneři jsou Radio Contact Liberec, časopis Regenerace a Českolipský deník.

 

Detailní program

Podium, amfiteátr – děti

10.00h             Zahájení festivalu

10.30h             Lesní Divadélko Veselí: Cvrček a mravenci (pohádka)

12.00h             Pavlína Brzáková: Šamanská pohádka

12.30h             Vystoupení Taj-ji: Tanec s vějíři

13.00h             Cvičení veselé dětské jógy v zahradě

14:00h            Pavlína Brzáková: Pohádka o lidojedech

15.00h             Divadlo o. s. Umění mění: O Smolíčkovi (pohádka)

18.00h                        Jana Vebrová – harmonika

19.00h             Spolčení Hlupců -  koncert

20.30h             České srdce - koncert

 

Velký stan přednášky

10.30h             Šárka Patrná: Základy aromaterapie a esence našich zahrad

11.30h             Tomáš Hodek: Kompostování

12.30h             Hana Vacková: Komunitní podpora zemědělství

13.30h             Magdalena Smetanová: Zahrady, které baví děti

14.30h             Kateřina Hodková: Čtverečková zahrádka

15.30h             Pavlína Brzáková: Rituály jako dobrodružná cesta ke spojení s přírodou

16.30h            Jana Cvrčková: Dobré sousedské vztahy mezi rostlinami

 

Louka

10-16 h           Kateřina Horáčková: Praktický workshop stavby kompostéru s celodenní přednáškou a praktickými radami

 

Ekocentrum Brniště

11 hod.: Otevření ekocentra pro veřejnost, vernisáž interaktivní výstavy „Kulturní krajina“

 

Jednotlivé jurty:

1. jurta - SNP Českosaské Švýcarsko: Projekt „Adopce lososů“

2. jurta – Lesní školka Mezi lesy: Muzikoterapie, řemeslný workshop

3. jurta – Lesní škola Zeměkvítek: Představení školy v duchu lesní pedagogiky s prvky waldorfské a montessori pedagogiky, výroba sushi  pro děti, aneb taková může být svačinka do školy

4. jurta – Václav Vorlíček – Cvičení Tai chi čchuan  v zahradách Číny

5. jurta - Valpurga Hozáková, Dana Hegerová – MISP - Massage In Schools Programme:  Relaxace v zahradě, ukázky masáží pro celé rodiny, povídání o léčivém dotyku.

6. jurta – Pavlína Brzáková: Sibiřská inspirace etnoložky a spisovatelky Pavlíny Brzákové, postřehy z cest po Sibiři a ukázky šamanských atributů

7. jurta – Venkovský prostor o.p.s. a IBZ St. Marienthal: Ovoce a bylinková zahrada, akce pro děti

8. jurta – NSZ Neukirch a  PNF ZOD:  Co se děje v trávě?  Hmyzí hotely, poznávání hmyzu, hry, tvoření látkových broučků a stavba mikrosvěta zahrady

9. jurta – Ing. Kateřina Halamová, Ph.D.: Zdravá výživa a škola- zdravě o stravě

10. jurta – Odpočinková jurta pro děti

11. jurta – David Jindráček:  Tak se žije v jurtě (praktická ukázka)

12. jurta – Prezentace neziskových organizací ER Nisa a TNU, trinacionální sítě ekocenter (výstava), spolupráce neziskových organizací (volná diskuze 15 -17h)

 

Více informací k festivalu naleznete na webu: www. krasnajurta.cz/festivaljurt2014 nebo na facebooku: https://www.facebook.com/events/1492029114364731/?fref=ts

Nicol Vondra (Kontakt pro média, PR) za Ekocentrum Brniště - Jana Panáčková Feixová (www.podralsko.cz, www.ekocentrumbrniste.cz), za Krásnou Jurtu o.s. - Hanka Štroblová (www.krasnajurta.cz)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login