Aktuality

Hasiči z Horního Sedla mají nové auto, Hrádek zase sklad IZS i s ještěrkou

23.12.2013 16:44

 Zakončení projektu „Protipovodňová ochrana a odstranění povodňových škod Hrádek n. N. – Zittau“ - a předání skladu IZS a nového vozu pro jednotku SDH Dolní Sedlo, se uskutečnilo 20. prosince  v hasičské zbrojnici Hrádku nad Nisou za účasti  německých partnerů a hejtmana LK Martina Půty.

Město nyní disponuje protipovodňovým skladem včetně vybavení a stanových hal pro jeho rozšíření, jednotka SDH z Horního Sedla bude místo starobylé Avie jezdit novým hasičským vozem Iveco Daily 50C17V.

„Koncem roku končí společný přeshraniční projekt měst Hrádek nad Nisou a Zittau ,,Protipovodňová ochrana a odstranění povodňových škod Hrádek n.N. – Žizava, který přispěl k bezpečnosti obyvatel především vybudováním dvou protipovodňových skladů v obou partnerských městech,“ uvedla manažerka projektu Hedvika Zimmermannová.

 

Již dříve byly podle ní v rámci tohoto projektu pořízeny kamery, které sledují hladinu řeky, na které byly v minulých dnech dokončeny rozsáhlé úpravy vodního koryta a komunikační technika, která umožní rychlejší komunikaci jak s českými, tak přeshraničními partnery.

 

Technické vybavení skladu IZS doplnily z projektu i elektrocentrály a vysokozdvižný vozík. Potřebu těchto věcí ukázaly povodně 2010, stejně tak jako potřebu stanových hal pro příjem a výdej humanitární pomoci a technického zázemí, které budou stavěny vedle skladu.

 

Německý partner provedl úpravy v rámci projektu v zátopovém území poblíž bodu Trojzemí, obdobně jako český partner vybudoval sklad IZS a rozšířil vozový park hasičů o novou techniku.

 

Celkové náklady obou partnerů tvoří v rámci projektu  „Protipovodňová ochrana a odstranění povodňových škod Hrádek n.N. – Zittau“částku cca. 487 000 Euro (česká strana).

 

Spolupráce partnerských měst v oblasti bezpečnosti pokračuje i nadále. V rámci projektové skupiny „Bezpečnost v regionu Trojzemí“, jejíž členy jsou zástupci Svazku měst Malý Trojúhelník Bogatynia -Hrádek nad Nisou – Zittau a přilehlých měst a obcí je tématu ochrany před povodněmi věnována velká pozornost o čemž svědčí i ocenění Euroregionu Nisa, které tato města získala za spolupráci v oblasti bezpečnosti.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login