Aktuality

Hasičská noc pod Ještědem se koná letos již po šesté ve Zdislavě

27.09.2013 15:54

Tradiční soutěž sborů dobrovolných hasičů Hasičská noc pod Ještědem se bude letos konat již po šesté,a to 5. října od 17 hodin. Start je připraven v obci Zdislava. Předpokládaný start soutěžních družstev je v 19 hodin.

„Hlavním cílem soutěže je společné setkání členů sborů a jednotek dobrovolných hasičů, porovnání dovedností a sil, ale i atmosféra, která celou soutěžní noc ovládá. Sjíždějí se sem nejenom hasiči z Podještědí, ale i z různých koutů Libereckého kraje i mimo něj,“ představil hasičskou noc hejtman Půta, který převzal nad soutěží záštitu.

Soutěže se účastní třicet čtyřčlenných soutěžních družstev, které hasičskými vozy objíždějí třináct stanovišť s netradičními disciplínami.

Úvodní setkání už jako tradičně proběhne ve Zdislavě, kde se koná slavnostní zahájení samotné soutěže, ale proběhnou zde i první dvě disciplíny. Dále posádky pojedou přes obce Osečná, Kotel, Všelibice, Český Dub, Světlá pod Ještědem, Rozstání, Janův Důl, Druzcov, Křižany a zpátky do Zdislavy. V průběhu této „noční vyhlídkové jízdy“ jsou různě rozmístěny další soutěžní stanoviště.

Soutěž je vlastně soubor netradičních disciplín, které jsou přesto spojené s činnostmi, se kterými se hasiči často setkávají, když jezdí zasahovat.

V letošním roce jsou připraveny disciplíny jako již tradiční řezání klády kaprovou pilou, přelanění, výměna kola u hasičského vozu, raft a další známé. Ale aby organizátoři soutěžící posádky překvapili, zapojují každoročně svou fantazii a vymýšlejí i nové zajímavé disciplíny, takže i letos jsou na závodníky přichystané nové, či upravené úkoly.

Celý soutěžní úsek, který družstva objedou je dlouhý asi 50 km a jeho ujetí trvá posádce asi 5 hodin, přičemž se neměří doba samotné jízdy, ale pouze čas plnění samotných disciplín. Soutěž prověřuje nejenom fyzickou zdatnost a vytrvalost, ale také manuální zručnost, týmovou spolupráci a důvěru.

Stejně jako v loňském roce je přichystán bohatý doprovodný program. Návštěvníci akce uvidí show v dřevorubeckém sportu, ve kterém se představí David Síla, Mistr Evropy v seriálu soutěží Eurojack pro rok 2012. K tanci i poslechu karlovarská hudební skupina Liwid, která se do podvědomí posluchačů zapsala jako předkapela skupiny Divokej Bill, jejich hudební produkce začne v 19 hodin. Zajímavostí kapely Liwid je, že prodejem svého debutového alba se kapela rozhodla podpořit nadační fond Českého Rozhlasu Světluška, a to částkou 50 Kč z každého prodaného disku. Od 20.30 hodin zahraje rocková kapela z Toužimi – Mawson. Samozřejmě nebude chybět dostatek občerstvení a od 16 do 19 hodin si v případě příznivého počasí mohou zájemci zaplatit „fotolety“ vrtulníkem Robinson.



 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login