Aktuality

Hejtman Libereckého kraje navštívil brigádního generála Jaroslava Klemeše, posledního žijícího člena výsadků do protektorátu

01.08.2013 16:11

 

V penzionu pro válečné veterány v areálu Ústřední vojenské nemocnice v Praze hejtman Libereckého kraje Martin Půta navštívil brigádního generála Jaroslava Klemeše, posledního žijícího člena výsadků, které byly v době II. světové války vysazeny do protektorátu, aby pomáhaly domácímu odboji v aktivním boji proti nacistickým okupantům.

„Na osobní setkání s panem generálem jsem se těšil už počátkem letošního května. Měli jsme se tehdy setkat na oslavách výročí výsadku Antimony v Rovensku pod Troskami, bohužel to pro jeho nemoc nevyšlo. Při dnešní návštěvě jsem ho ale zastihl ve výborné kondici i náladě. Bylo to pro mě vzácné setkání s člověkem, jehož za to, jak celý život vystupoval a co prožil, neváhám označit za hrdinu,“ uvedl hejtman Půta.

Letos jedenadevadesátiletý brigádní generál Jaroslav Klemeš byl jako radista členem výsadku Platinum-Pewter, který byl úspěšně vysazen na Chrudimsku v únoru 1945. Až do konce války úspěšně zajišťoval radiové spojení odboje s Londýnem, zúčastnil se mimo jiné Pražského povstání, kdy pracoval pro jednu z jeho klíčových postav, majora Nechanského. Po roce 1948 byl odsouzen ve vykonstruovaném procesu s tzv. skupinou generála Palečka a několik let vězněn. Po propuštění žil v Ústí nad Labem a pracoval jako řidič.

Společně s hejtmanem se návštěvy zúčastnil i Čestmír Šikola ml. z Malé Skály u Turnova, jediný syn Čestmíra Šikoly, člena výsadku Clay-Eva, který již zemřel v roce 2008. „S Čestmírem Šikolou jsme se poprvé potkali ve vojenském táboře v Agde v jižní Francii a stali se z nás blízcí přátelé na celý život. Dokonce jsme si byli vzájemně jako svědci na svatbě, navštěvovali jsme se, znají se naše rodiny,“ vzpomínal s úsměvem na svého největšího kamaráda generál Klemeš a byl ze setkání viditelně šťastný.

„Autentické zážitky z působení v odboji, energie, vitalita a životní optimismus pana generála jsou naprosto jedinečné. Může být vzorem pro mnohé z nás. Slíbili jsme si, že když mu bude sloužit zdraví, potkáme se v Libereckém kraji na Malé Skále letos na podzim u příležitosti odhalení nového pomníku Čestmíra Šikoly. Připomínat si takové osobnosti a jejich příspěvek k boji za naši svobodu je pořád důležité a svým způsobem nenahraditelné,“ uzavřel hejtman.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login