Aktuality

Hejtman LK: Za deset let v EU se v Trojzemí povedla spousta dobrých věcí

30.04.2014 15:43

V sobotu 26. dubna jsem se na česko-polsko-německém Bodě Trojzemí zúčastnil jubilejního desátého setkání Společnou cestou, které si tentokrát připomnělo 10. výročí vstupu Česka a Polska do Evropské unie. Na společné hranici se stejně jako před deseti lety potkali Češi, Němci a Poláci – lidé z Hrádku, Bogatynie a Žitavy a celého Trojzemí.

Před deseti lety nás tu bylo mnohem víc, byla to velká sláva za účasti premiérů Gerharda Schrödera, Leszka Millera a Vladimír Špidly a řady dalších oficiálních hostů. Hrála Krakovská filharmonie a řečnil Helmut Kohl. Provizorní most přes Nisu byl 1. 5. 2014 širší a stabilnější a stavěl ho Bundeswehr. Lávka přes Ullersbach je kopie té původní, kterou v roce 2010 odnesla velká voda a slouží turistům každý den.

Potkal jsem spoustu známých a přátel a na všech z nás bylo těch uplynulých deset let vidět.

Mnozí jsme tenkrát doufali a snad i věřili tomu, že teď už to půjde všechno samo a také lépe. Možná jsou někteří z nás dnes trochu zklamáni, a to přesto, že po deseti letech je dost věci úspěšně za námi, jezdíme po nové silnici do Žitavy a společně se nám povedlo dokončit řadu dobrých projektů. Hodně problémů však na společná řešení stále čeká. Dnes už ale víme, že o tom, co se nám podaří v příštích deseti letech, rozhodneme především každý sám za sebe, za svoji rodinu, obec nebo město a region.

Žádný zázrak se nestane a bude jen a jen na nás, jak se společným potenciálem našeho Trojzemí naložíme.

 

Martin Půta

hejtman Libereckého kraje

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login