Aktuality

Hejtman Půta: Změna ve vedení českolipské nemocnice nebyla politicky motivovaná, je legitimním právem akcionáře

02.05.2013 14:58

 

Nejen název článku, ale celý text senátora, místostarosty Doks a v letech 2009 – 2012         i člena Dozorčí Rady Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa Karla Kapouna „Odsuzuji komplot v českolipské nemocnici“ uveřejněný v Českolipském deníku 30. dubna na str. 2 je velmi emotivní. A k tomu také nepřesný, alibistický a zavádějící. (viz příloha)

 

Hned v úvodu mé reakce chci pana senátora ujistit, že v žádném případě nejde o politickou výměnu vedení nemocnice, jak se snaží pan senátor přesvědčit čtenáře. Překvapuje mne to i proto, že již v prvních řádcích sám nepřímo přiznává, že předchozí změna ve vedení nemocnice politická byla, a to po nástupu ČSSD do krajské vlády.

Nerozumím ani jeho „zlepšováku“ z oblasti personalistiky a řízení lidských zdrojů, že dozorčí rada měla vyměnit představenstvo a hlavně ředitele až po řádném výběru toho nového a po postupném předání funkce. Přitom dále zpochybňuje jména tří odborníků z českolipské nemocnice – primářů tří oddělení, kteří se do řízení nemocnice nově zapojili. To je velká rána jim pod pás, když o nich tvrdí, cituji „…možná jednali z úplně jiných pohnutek, nebo nedohlédli následků svého kývnutí“!!!

Už jen vzhledem k tomu, že tehdejší „jeho“ (rozuměj: Kapounova, Bursova či Petráčkova) dozorčí rada hlasovala o dost podivné smlouvě se společností CL-EVANS s.r.o., zhotovitelem zakázky, a souhlasila s tak nevýhodnými a nestandardními podmínkami, měl by podle mého názoru pan senátor být ve svých vyjádřeních hodně zdrženlivý.

Například ve smlouvě na zateplení některých objektů NsP Česká Lípa nikde nebylo řečeno, že při realizaci projektu bude využita dotace Státního fondu životního prostředí. To považuji za hrubou chybu, jež nás nyní dostala do obtížné situace, kterou musíme řešit sérií složitých jednání.

Tato jednání nyní směřují k úspoře 36 miliónů Kč dosažené díky změně financování projektu a vyjednáváme také s dodavatelem o slevě ve výši 25 miliónů Kč oproti původní ceně. Proč tyto kroky neučinila dozorčí rada za účasti pana senátora, je otázka přímo na něj a jeho kolegy z ČSSD.

Sám za sebe tvrdím, že bych byl velmi rád, kdyby ke změně představenstva, managementu i na pozici generálního ředitele vůbec nemuselo dojít, ale bohužel, tato kauza se objevila až po volbách a řešit se musí. Stojím si i za tím, že by se nemělo stávat, aby tak důležité zdravotnické zařízení bylo řízeno politicky či politiky, jako tomu bylo v předchozím období za krajské vlády ČSSD. Pan senátor o tom určitě ví své.

Vše je nyní v rukou dozorčí rady a nově zvoleného představenstva nemocnice jako akciové společnosti. Věřím, že změna ve vedení, toto nepopulární, ale legislativně čisté rozhodnutí, nakonec přispěje ke zklidnění situace mezi lékaři, sestrami i ostatními zaměstnanci českolipské nemocnice.

Jako koalici nám jde výhradně o to, aby jedno ze dvou nejvýznamnějších zdravotnických zařízení kraje mohlo po připravované rekonstrukci, na kterou jsme již z krajského rozpočtu alokovali 50 miliónů korun, poskytovat co nejlepší zdravotní péči všem obyvatelům Českolipska, tedy i panu senátorovi.

 

Martin Půta, hejtman Libereckého kraje

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login