Aktuality

Hrádečtí dobrovolní hasiči bilancovali na valné hromadě, letos měli 152 zásahů

08.12.2013 22:55

 

Hasiči v Hrádku nad Nisou se po celou dobu trvání sboru a jednotky, což je už 143 roků, snažili o naplnění svého hesla „Bližnímu ku pomoci“.  Svou letošní činnost hodnotili v sobotu na výroční valné hromadě sboru.

Postupem doby vytvořili skvělý a spolehlivý tým. Podle Nařízení o plošném pokrytí je jednotka zařazena do kategorie II/1 + III/1.

„V současné době máme velice kvalitní techniku, ve které nechybí kalová čerpadla, motorové pily, dýchací technika, vysokotlaké zvedací vaky, letos přibude termokamera,“ připomněl na výroční valné hromadě Jaromír Mottl, velitel jednotky. K sedmému prosincovému dni měli na kontě 152 zásahů, včetně těch s mezinárodní spoluprací na území Trojzemí.

Značná pozornost je věnována odbornému výcviku, například v dýchací technice, cvičení na člunu, v současné době byla obnovena činnost lezecké skupiny. Hasičský sbor se stará o kulturní činnost, pořádají plesy, první březnový den příštího roku proběhne historicky první masopust, organizovaný hasiči, startují na soutěžích v požárním sportu, vychovávají mladé hasiče.

„Nejsou to samozřejmě jenom členové sboru, u nás ochotně pomáhají i „mokří“ hasiči,“ upřesňuje Pavel Holeček, starosta SDH.

Zvláště si cení práce s mládeží. Hlavním vedoucím je Roman Blusk, který má mezi hasiči ochotné pomocníky. Není jednoduché s třicítkou dětí, v  současné době se připravuje na první hasičské krůčky i jedenáct předškoláků. „Máme jeden cíl, abychom lépe uspěli v celostátní hře Plamen. Děti máme šikovné, hasiččinou doslova žijí,“ usmívá se.

Koncem listopadu se část hasičů zúčastnila otevření společného protipovodňového skladu v Žitavě.

„Myšlenka vznikla po srpnových povodních v roce 2010 , stejně jako v Hrádku nad Nisou. Tady je podobný sklad těsně před dokončením. Pro vybudování obou sladovacích objektů vznikl společný projekt Měst Hrádek nad Nisou - Zittau, financovaný z prostředků EU - Cíl 3/Ziel3,“ sdělil velitel jednotky Jaromír Mottl s tím, že ve skladu nejsou jenom pytle, ale i žoky vážící několik desítek kilogramů, které se dají použít pro rychlé vytvoření hrází do výšky min. jednoho metru v délce cca 40 metrů. venkovní plochy, pro uložení   materiálu pro protipovodňovou ochranu. Hrádecký sklad bude slavnostně otevřen 20. prosince 2013.

Na výroční valné hromadě vystoupili také Josef Horinka, starosta Města Hrádek n. N., plk. Josef Málek z HZS Liberec a hejtman Libereckého kraje Martin Půta. Ten vyzdvihl zejména velice kvalitní práci zásahové jednotky, pětačtyřicetiletou mezinárodní spolupráci s hasiči z Diettelsdorfu „Velice si vážím vaší práce při výchově  mládeže, které nabízíte atraktivní využití volného času. Během let jste se stali špičkovým sborem a jednotkou, na které se mohou občané spolehnout, za to vám patří můj upřímný dík,“ dodal. hejtman. 

 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login