Aktuality

Hraniční most mezi Žitavou a Sieniawkou se otevírá 1. června

30.05.2013 19:01

 

Slavnostní otevření hraničního mostu přes řeku Nisu v souvislosti se spojením německé spolkové silnice B 178 a polské vojvodské silnice 354 mezi oblastmi Zittau a Sieniawka se uskuteční 1. června od 10 hodin na kruhovém objezdu silnice vojvodství č. 354 ve Sieniavce.

Pásku slavnostně přestřihnou Rafał Jurkowlaniec, maršálek Dolnoslezského vojvodství, Stanislaw Tillich, ministerský předseda Svobodného státu Sasko, Michael Odenwald, státní tajemník spolkového ministerstva pro dopravu, stavbu a rozvoj města, a Martin Půta, hejtman Libereckého kraje.

Dále se za českou stranu zúčastní Josef Horinka, starosta Město Hrádek nad Nisou, Pavel Farský, místostarosta Hrádku nad Nisou, Josef Kubovský a Petr Hron, ministerstvo dopravy, Jaroslav Zámečník, tajemník Euroregionu Nisa, Josef Jeníček, ředitelství Silnic a dálnic Libereckého kraje.

Oficiální zprovoznění části rychlostní komunikace I/35 v Hrádku nad Nisou se uskuteční 3. června v 9 hodin u kruhové křižovatky v Oldřichově na Hranicích u Hrádku nad Nisou.

Podle starosty Hrádku n. N. Josefa Horinky po slavnostním přestřihnutí pásky se předpokládá slavnostním průjezd jak dokončeného českého, tak i polského a německého úseku po průmyslovou zónu v sousední saské Žitavě, kde pan primátor Žitavy Arnt Voight připraví přestřihnutí pásky v opačném směru. Malé občerstvení je pro vás zajištěno.

Poslední úsek nové silnice Trojzemím je totiž též dokončen. Po otevření mostu přes Nisu mezi Sieniawkou a Žitavou tak padl poslední důvod, proč je dosud uzavřen vloni dokončený úsek silnice začínající na kruhovém objezdu u Oldřichova a pokračující do Sieniawky. Od 1. června budou moci řidiči volit pro cestu do Německa a Polska tuto pohodlnější a rychlejší variantu. Zvláště ti, kteří míří severně od Žitavy, se vyhnou úzké silnici přes Polsko a průjezdu Žitavou.

Zároveň byla povolena stavba posledního zbývajícího úseku přeložky silnice z Bílého Kostela do Hrádku. Právoplatné stavební povolení umožňuje stavebním firmám pokračovat v práci na posledním úseku u Václavic. Ty se do stavby v nejbližších dnech pustí. Definitivní dokončení celého úseku z Bílého Kostela do Hrádku se předpokládá v srpnu roku 2014. Zahájení provozu v provizorním řešení se ale předpokládá už v letošním listopadu. Jistým omezením by bylo chybějící vodorovné dopravní značení a položení definitivního povrchu. V úseku z Václavic po napojení na obchvat u trafostanice u Hrádku nad Nisou zbývá dostavět asi 2 km silnice.

Přeložka silnice z Bílého Kostela do Hrádku nad Nisou se plánuje od roku 1993. V květnu před čtyřmi roky začala stavba. Pět let se Ředitelství silnic a dálnic pokoušelo dohodnout s majitelkou pozemků u Václavic Jitkou Pourovou na odkupu. Ta ale nekomunikovala. Stát proto přistoupil k jejich vyvlastnění. V tu chvíli se ale jejich majitelka proti vyvlastnění odvolala. Na podzim loňského roku to vypadalo, že se začne stavět. Odvolání ale dokončení silnice opět oddálilo. Ministerstvo dopravy v květnu 2013 rozhodlo, že odvolání je bezdůvodné a stavba je tak definitivně povolena. Proti rozhodnutí Ministerstva dopravy již není možný žádný opravný prostředek.

Na zbývajícím úseku zbývá dokončit kromě vlastní komunikace tři mosty přes místní komunikace, sedimentační jímku, dešťovou stoku a opěrnou zeď.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login