Aktuality

Jizerská padesátka RUN (v běhu bez lyží) startuje v sobotu 13. září

08.09.2014 17:39

Ze sportovního areálu v Bedřichově v Jizerských horách odstartuje 13. září v 15 hodin 1. ročník závodu Jizerská padesátka RUN (běh bez lyží) po stopách tradičního zimního závodu Jizerská padesátka (v běhu na lyžích) na tratích 23 a 10 kilometrů.

Trasy obou běhů budou kopírovat část zimní Jizerské 50, která patří k rodinnému stříbru Libereckého kraje. Účastníci se podívají například na Novou louku, Hřebínek či na Bílou kuchyni. Pro závodníky bude připraven servis, na který jsou zvyklí ze zimní běžecké Jizerské 50 – občerstvení na trati i v cíli, úschovna věcí přímo na bedřichovském stadionu a další.

Mezi startujícími budou například mistr světa v běhu na lyžích Martin Koukal, olympionička Zuzana Kocumová, tajemník SKI klubu Jizerská 50 Martin Koucký, výborný maratonec Libor  Rygál z SK Maxtri Liberec a mnoho dalších. Zatím je přihlášeno přes 450 běžců. 

„Inspirací k založení běžecké Jizerské 50 jsou pro nás nejen další běhy na lyžích ze série Worldloppet jako Vasův běh, Birkebeinerennet či Marcialonga, které mají své letní běžecké či cyklistické varianty, ale především rostoucí zájem běžkařských nadšenců o další alternativy k jejich oblíbenému zimnímu sportu,“ říká David Douša z pořadatelského týmu Jizerské 50.

„Každý, kdo se běhu zúčastní, bude stát na začátku tradice a stane se spoluzakladatelem závodu. V blízké budoucnosti bychom našim příznivcům zároveň rádi nabídli celoroční program Jizerské 50,“ dodal.

 

Podle tajemníka libereckého Skiklubu J50 Martina Kouckého, zvažují pořadatelé také obnovení Jizerské padesátky na horských kolech.

„Předpokládáme i nějaký červnový termín a vyhlášení soutěže o titul Krále a královnu Jizerských hor za nejlepší součet časů všech tří závodů,“ naznačil Koucký s tím, že vše musejí pořadatelé projednat se Správou CHKO Jizerské hory.

Hlavní závod Jizerské 50 RUN se poběží na 23 kilometrů a na účastníky čeká převýšení okolo 400 metrů. Kratší trasa měří 10 kilometrů a běžci nastoupají zhruba 180 metrů.

"Na trase je určitě spousta hezkých míst a jedno z nejkrásnějších je, když přiběhnete k přehradě. Tady se opravdu stojí za to kouknout kolem sebe. Kdo chce, může se při závodě i vykoupat, tady totiž nelze mít špatnou náladu," říká s nadsázkou Jiří Magál, někdejší běžec na lyžích a skvělý běžec do vrchu.

Připraveny jsou i trasy pro nejmenší. Startovné je u delší trasy 500 Kč, u 10 kilometrového závodu 400 Kč. Závodníci, kteří se v minulosti účastnili zimní Jizerské 50 nebo Cyklo Jizerské 50, získají startovné o 100 Kč levněji. Každý závodník se může těšit na fotku zdarma ke stažení po závodě, startovní číslo se jménem. Registrace je možná na www.jiz50.cz.

 

Časový program

Sobota 13. září 2014

13.30

Start dětských závodů

14.00

Vyhlášení dětských závodů

15.00

Start závodu na 23 km

15.15

Start závodu na 10 km

17.00

Vyhlášení vítězů závodů na 23 a 10 km a týmové soutěže, losování týmové soutěže

18.30

Limit pro dokončení závodu

Doprovodný program

12.00-16.45

Charitativní jízda na Oranžovém kole - Energy zóna, Soutěž o horská kola pro děti

16.45

Předání charitativních šeků a vyhlášení vítězů dětské soutěže

 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login