Aktuality

Junáci v Liberci diskutovali i o novém názvu své organizace – junák nebo skaut?

22.01.2014 16:28

 Rok 2014 bude pro největší skautskou organizaci v České republice, kterou je Junák – svaz skautů a skautek ČR, do jisté míry zlomovým.

Na konci března se v Litomyšli sjedou zástupci ze všech koutů republiky na Valném sněmu Junáka a budou diskutovat o změnách, kterými spolek zareaguje na nový občanský zákoník. O tom, kdo bude zastupovat Liberecký kraj, se rozhodovalo  12. ledna 2014 na krajském sněmu Junáka na liberecké radnici, kde se sešli zástupci krajských skautských středisek.

 „Například jsme diskutovali o možném novém názvu organizace. Jde o to, zda v něm ponechat jak pojem junák, tak i skaut, nebo vybrat jen jeden,“ prozradila Jana Pekařová – Janina, mediální zpravodajka Krajské rady Junáka s tím, že členové Junáka vybírají z 11 možných návrhů.

„Zatím nejpočetněji byly podpořeny názvy Junák - český skaut, z. s. a Skaut ČR, z.s.,“ doplnila.

Podle ní se také projednávaly jednotlivé novinky Stanov Junáka, kterými jsou například volba náčelníka a náčelnice všemi delegáty společně bez genderového rozlišení.

„V neposlední řadě se jednalo i o práci na novém programu -  stezkách určených pro ty nejmladší až pro ty skoro dospělé,“ doplnila Janina.

V  bilanční části vystoupil i hejtman LK Martin Půta, který poděkoval skautským vedoucím za jejich snahu o zlepšení světa díky výchově zodpovědných mladých lidí.

„Děkuji i za to, že svým členům zprostředkováváte senzační zážitky spojené s přírodou, pohybem, zručností a poznáváním, co je to kamarádství,“ řekl mimo jiné hejtman.

Na oplátku předsedající Jan Berki – Hubert ocenil, že se hejtman jako první v historii krajského sněmu setkání zúčastnil.

Význam sněmu podtrhla i volba nového vedení skautského kraje. Staronovým předsedou se stal Ondřej Peřina – Jerry z Liberce a místopředsedkyní Kateřina Zákoutská – RintinTina ze Semil.

Pro méně informované na závěr připomeňme, že skautský slib zní:

“Slibuji na svou čest, jak dovedu nejlépe:

- sloužit nejvyšší Pravdě a Lásce věrně v každé době,

- plnit povinnosti vlastní a zachovávat zákony skautské,

- duší i tělem být připraven pomáhat vlasti i bližním.”

Skaut může ukončit slib dodatkem: “K tomu mi pomáhej Bůh.”

A skautský zákon zní:                 

 1. Skaut je pravdomluvný

 2. Skaut je věrný a oddaný

 3. Skaut je prospěšný a pomáhá jiným

 4. Skaut je přítelem všech lidí dobré vůle a bratrem každého skauta

 5. Skaut je zdvořilý

 6. Skaut je ochráncem přírody a cenných výtvorů lidských

 7. Skaut je poslušný rodičů, představených a vůdců

 8. Skaut je veselé mysli

 9. Skaut je hospodárný

 10. Skaut je čistý v myšlení, slovech i skutcích.

Popřejme spolu s hejtmanem libereckým junákům – skautům, aby výsledky valného sněmu znovu rozproudili činnost organizace, ať se jmenuje Skaut nebo Junák.

 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login