Aktuality

Klub astronomů Liberecka připravil na jabloneckém veletrhu Region Tour 20. března sledovat částečné zatmění Slunce

12.03.2015 16:57

Po čtyřleté odmlce budeme 20. března 2015 opět svědky částečného zatmění Slunce.
Následující částečné zatmění bude v ČR pozorovatelné až 10. června 2021, tedy za dlouhých šest let, navíc zastínění Slunce dosáhne pouhých 8%.  

Proto se všichni zájemci o jedinečný nebeský úkaz jistě přijdou jistě podívat na veletrh cestovního ruchu Euroregion Tour, který začíná v Eurocentru v Jablonci nad Nisou 19. března v 10 hodin a potrvá až do soboty 21. Března.

Klub astronomů Liberecka zde totiž pořádá pozorování v případě jasného počasí v rámci veletrhu cestovního ruchu Euroregion Tour 2015 v centru města před budovou Eurocentra, kde  se bude konat prezentace Jizerské oblasti tmavé oblohy. Dalekohledy jsou k dispozici, sledování bude doprovázeno odborným výkladem. Pokud bude bezmračná obloha, lze zatmění sledovat i očima.
Dále proběhne projektový den a pozorování u Základní školy Jablonec nad Nisou – Rýnovice, na dvoře v ulici Pod Vodárnou 10.

Pozorování se uskuteční také v areálu Střední školy v Ještědské ulici v Liberci podobně jako v roce 2011. Zahájení v 9:30. Bezpečné pozorování bude umožněno dalekohledy i očima.

 

Záštitu nad veletrhem Region Tour převzali ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová a hejtman Libereckého kraje Martin Půta. Veletrh zahájí ve čtvrtek v 10 hodin statutární náměstkyně hejtmana LK Hana Maierová. Veletrh pořádají ve spolupráci Liberecký kraj, statutární města Jablonec nad Nisou a Liberec, Eurocentrum Jablonec n. N., Okresní hospodářská komora v Jablonci n. N. a společnost Sundisk

 

Více informací včetně mapy a letáčku ke stažení najdete na www.astro21.cz 

 

ÚDAJE PRO PRAHU (50°08′ s.z.š., 14°42′ s.z.d.)
údaje pro další místa v České republice se příliš neliší – maximálně o 2 až 3 minuty

Začátek úkazu – Měsíc začíná zakrývat sluneční disk

9 hodin 36,6 minut SEČ

Maximální fáze – sluneční disk je nejvíce zakrytý

10 hodin 45,5 minut SEČ

Konec úkazu – Měsíc opouští sluneční disk

11 hodin 57,1 minut SEČ

Velikost zatmění

74,4 %

 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login