Aktuality

Krajská města Severovýchodu pokročila v realizaci projektů ROP

10.06.2013 13:43

 

Členové Monitorovacího výboru zřízeného při Regionálním operačním programu NUTS II Severovýchod se setkali 7. června v Liberci. Schválili převedení 250 milionů korun na dopravní projekty a souhlasili s hlasováním perrolam o přijetí 600 milionů korun z ROP Severozápad a Operačního programu Technická pomoc.

Hovořilo se také o proplacených dotacích, o integrovaných plánech krajských měst i pozastavené certifikaci. Jednání se zúčastnili také Monika Tchavdarová a Christos Gogos z Evropské komise. Celkem 739 nových pracovních míst, 202 kilometrů cyklostezek, 83 veřejných dopravních prostředků, 40 rekonstruovaných náměstí a parků nebo 75 sportovišť a dětských hřišť v severovýchodních Čechách, to je stávající bilance projektů realizovaných díky dotacím z ROP Severovýchod.

Více než 600 projektů by bez ROP Severovýchod nevzniklo, a to je třeba vidět vedle problémů, které Regionální rada Severovýchod v současné době řeší,“ řekl pověřený ředitel Úřadu Regionální rady Severovýchod Zdeněk Vašák. K rizikovým oblastem v současné době patří veřejné zakázky, nesrovnalosti, porušení rozpočtové kázně, posuny finančních plánů a mnohokrát zmiňované pozastavení certifikace.

„Mohu-li mluvit za samosprávy, od roku 2007 se několikrát změnil pohled ministerstva financí na veřejné zakázky. Příjemci dotací tak nemají jistotu, že ačkoliv dovedou veřejnou zakázku s nejlepším úmyslem do konce, ta projde kontrolou a je uzavřena bez nálezu, po čase je Auditním orgánem ministerstva financí označena za chybnou a příjemci jsou nuceni, často bez vlastního zavinění, vracet dotace. To mnohé z nich odradí od realizace dalších projektů,“ uvedl liberecký hejtman a předseda Regionální rady Martin Půta.

Tématem jednání byly i projekty krajských měst. Pardubice realizují devět projektů, pět z nich už dokončily. Na počátku rekonstrukce je pěší zóna na třídě Míru, Tyršovy sady, další modernizace sportovního areálu TJ Sokol Pardubice I. a loděnice oddílu kanoistiky. Hradec Králové dokončil devět projektů. Práce finišují při rekonstrukci Šimkových sadů či náměstí 28. října, stavebních úpravách gymnázia J. K. Tyla, připravuje se i rekonstrukce Bílé věže. Liberec dokončil čtyři projekty, nyní revitalizuje městské lázně, rekonstruuje obchodní akademii a jazykovou školu a Centrum aktivního odpočinku Lidové sady, parky Lidové sady II,

Podle Christose Gogose krajská města výrazně pokročila v realizaci projektů, zejména pak Hradec Králové.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login