Aktuality

Krajské slavnosti LK vnesly na Liberecký jarmark nový náboj

15.06.2014 18:48

Tradiční Krajské slavnosti Libereckého kraje se v letošním roce uskutečnily společně s Libereckým jarmarkem. Mimořádnou podívanou pro malé i velké letos poprvé uspořádaly právě uplynulou sobotu ruku v ruce Liberecký kraj a Statutární město Liberec.

Celodenní kulturní a zábavní program se uskutečnil ve třech zónách – na středověkém tržišti na náměstí Dr. E. Beneše v Liberci, před Divadlem F. X. Šaldy vystupovaly kapely a prodávali stánkaři, v okolí Nákupního centra Plaza se prezentovaly  turistické destinace i sportovní aktivity a bohatý  program běžel po celý den také v parku u Severočeského muzea a v nové Oblastní galerii Lázně. Navíc v suterénu radnice, bývalém Parlamentu,  byla slavnostně otevřena stálá výstava nazvaná Zapomenuté dějiny města Liberce.

Obě akce v dopoledních hodinách zahájil slavnostní příjezd  kočáru s  Kateřinou z Redernu v podání Míši Jadrné a  kancléře Vratislava z Perštýna (Miroslav Kněbort alias Albrecht z Valdštejna), kteří se strážemi vystoupali  na schody před radnicí, kde se pozdravili s primátorkou Martinou Rosenbergovou a hejtmanem LK Martinem Půtou a jejich  doprovodem rovněž v historických kostýmech.

Všichni si pak prohlédli tržiště zaplněné stánky s nejrůznějšími dobrotami,  hejtman,  primátorka  kancléř a Kateřina Redernová  si na úspěch slavností připili kalíškem horké medoviny a zdravili se a fotografovali s občany a návštěvníky města a dalšími hosty, včetně  krajských a městských radních.

Velký ruch byl na pódiu před Divadlem F. X. Šaldy, kde  se kromě tanečních skupin či kouzelnické show vystřídaly za velké pozornosti diváků skvělé kapely EXIL 51, Těla, ATMO Music a Big O'Band s Janem Křížem, i když fanoušky  občas .pokropily dešťové přeháňky,

Velice zajímavý program zejména pro rodiny s dětmi se konal v Galerii Lázně a v parku u Severočeského muzea. Tady byly nachystány tvůrčí dílny, umělecké ateliéry, divadlo pro děti, módní přehlídka a mnoho sportovních aktivit. Vystoupil například Loutkový soubor Na Židli Turnov, Štěpán Magic nebo Naivní divadlo Liberec a všechny vítal u vchodu do galerie Liberecký dixieland Old Stars.

Krajské slavnosti Lk a Liberecký jarmark  ukončila před naplněným náměstím ohňová a taneční show a ohňostroj.

Podle slov hejtmana po vyhodnocení akce se ukáže, zda Krajské slavnosti Libereckého kraje nepořádat s Libereckým jarmarkem každoročně.

P. S. : V předvečer akce se v Divadle F. X. Šaldy v Liberci uskutečnilo slavnostní představení hry Králova řeč, před níž hejtman LK Martin Půta, náměstkyně hejtmana LK Hana Maierová a primátorka města Martina Rosenbergová pogratulovali vítězům krajského kola soutěže městských památkových zón.. Starosta Frýdlantu Dan Ramzer převzal za prvenství diplom a šek na 100 tisíc Kč, druhá skončila Lomnice n. P. a třetí Česká Lípa.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login