Aktuality

Krajské slavnosti přispěly benefici pro Dobříň

16.06.2013 10:59

 

Letošní Krajské slavnosti, které se v pátek 14. června konaly na náměstí Míru v Novém Boru, přispěly částkou 22.194,- Kč benefici pro Dobříň. Celková částka, která byla do sobotního dne nashromážděna na povodňovém kontu zřízeném Novým Borem na pomoc zatopené obci Dobříň, tak byla 68.761,- Kč. Pro symbolický šek si včera do Nového Boru přijela místostarostka Dobříně u Roudnice nad Labem Šárka Mrázková společně s několika obyvateli Dobříně. Šek ji při Sklářských slavnostech, které se konaly včera také na náměstí Míru, předával starosta Nového Boru Jaromír Dvořák společně s hejtmanem Libereckého kraje Martinem Půtou. Sbírka bude oficiálně ukončena až 30. června, takže kdokoliv ještě může přispět na povodňové konto – č. ú. 3320237/0100.

 

„Nejdříve jsme přemýšleli, že Krajské slavnosti úplně zrušíme, ale nakonec jsme se rozhodli, že daleko lepší bude konáním této akce přispět zatopené obci. Připojili jsme se proto k iniciativě Nového Boru. Ten veřejnou sbírkou podpořil obec zasaženou povodní, která, ač s velkými škodami, nevzbudila velkou pozornost médií a tím pádem ani vlnu solidarity občanů,“ vysvětluje hejtman kraje Martin Půta s tím, že během konání Krajských slavností se díky výběru peněz od návštěvníků prostřednictvím kasiček, darům od účinkujících a několika procenty tržby regionálních prodejců vybralo 22.194,- Kč.

 

Ostatní peníze nashromáždil Nový Bor na povodňové konto zřízené právě pro obec Dobříň, na které mohou všichni zasílat peníze ještě do 30. června. K pátku 14. června byla na kontě částka 31.200,- Kč, sbírkou v rámci Krajských slavností přibylo dalších 22.194,- Kč a děti z novoborské Základní školy U Lesa vybraly celkem 15.367,- Kč. Dosavadní celková částka k pátku 14. 6. byla tedy 68.761,- Kč.

 

 

Jak probíhaly Krajské slavnosti 2013

 

Hlavním hostem Krajských slavností byla kapela BLUE EFFECT s Radimem Hladíkem. Náměstí v Novém Boru bylo zaplněno příznivci tohoto výborného kytaristy a písní legendární kapely.Slavnosti zahájil kejklíř Vojta, který bavil jak děti, tak dospělé. Vyhlašovali se také vítězové výtvarné soutěže, kterou vypsal Liberecký kraj pod záštitou radní Aleny Losové a novoborského starosty Jaromíra Dvořáka. Vyhrály hned dvě třídy, které kolektivním obrázkem ochromily porotu. Cenu v podobě celodenního výletu na Žlutou plovárnu na Malé skále věnovanou společností SUNDISK s.r.o. si odnesly třídy dětí z Mateřských škol ze Cvikova a Nového Boru. Diváky pobavilo také vystoupení skupiny historického šermu Grex-Sever. Na své si přišli také milovníci hudby všech žánrů a věkových kategorii. Čekaly na ně koncerty a vystoupení kapel a hudebních uskupení Řemdich, Bigband při ZUŠ v České Lípě nebo koncert ska kapely Cháska. Famózní výkon a obdiv všech přítomných získala romská kapela Gulo Čar. Ukázku tanečních dovedností pak předvedla skupina Black Shadow.

 

Přichystán byl také bohatý doprovodný program. V rámci Krajských slavností byla na cyklistickém ovále předvedena ukázka záchrany v podvěsu pod vrtulníkem leteckou záchrannou službou. Na náměstí byly po celý den prováděny také ukázky první pomoci Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje. Prezentovaly se zde také všechny regiony cestovního ruchu. Děti si mohly vyzkoušet navlékání korálků nebo poznat všechny vůně světa prostřednictvím mapy vůní. V prostoru parku u náměstí pro ně byly přichystány také pohybové a výtvarné aktivity. Nechybělo ani dobré občerstvení vyrobené z regionálních produktu a prodej regionálních výrobků a ukázka řemesel. Ve Sklářském muzeu byla po celý den k vidění výstava kostýmů z Národního památkového ústavu. Večer zde pak byla ještě otevřena výstava k 120. výročí otevření Sklářského muzea v Novém Boru - nejstarší sklářské muzeum na světě.  

Pro kešaře připravili liberečtí skauti a skauti z Nového Boru hru geocachingového typu, takže k vidění byli také nadšenci s přístroji na určení GPS polohy hledající kešky na náměstí Míru a jeho okolí.  Celým dnem a večerem provázel moderátor Jan Žíla.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login