Aktuality

Lanovka na Sněžku postavená z peněz ROP se pyšní titulem Stavba roku 2014

10.10.2014 13:53

Patnáctka finalistů se ucházela o titul v letošním ročníku soutěže Stavba roku 2014. Mezi nimi byly i tři projekty, které mohly vzniknout díky evropským penězům z ROP Severovýchod. Prestižní ocenění chtěly získat lanová dráha na Sněžku, které prošla kompletní rekonstrukcí, Hotel Rajská zahrada v Novém městě nad Metují a také liberecké lázně, které se proměnily v Oblastní libereckou galerii. Na pomyslný nejvyšší stupínek se nakonec mezi pětici oceněných vyšplhala lanovka na Sněžku.

 

Do soutěže se letos přihlásilo téměř šest desítek tuzemských staveb, přičemž postupně porota ve dvou kolech vybrala 15 finalistů, z nichž se nakonec pětice může pyšnit titulem Stavba roku 2014. Veřejnost pak v hlasování zvolila i svého vítěze. „V letošním roce se neobvykle mnoho staveb přihlásilo k tomu, že byly pořízeny z dotací Evropské unie. Je potěšitelné, že většina staveb vzniklých díky evropským penězům představuje objekty velmi užitečné, velmi zajímavě pojaté a velmi zdařile postavené,“ uvedla předsedkyně poroty Radomíra Sedláková a poznamenala, že soutěžící stavby byly rozmanitého druhu, od dopravních po kulturní, novostavby stejně jako rekonstrukce, většina na nečekaně vysoké úrovni.

 

Lanovka na Sněžku si titul vysloužila za své zdařile provedení. Než ale na kompletní rekonstrukci došlo, byla původní lanovka v provozu neuvěřitelných 63 let. Její osud byl zpečetěn v okamžiku, kdy město Pec pod Sněžkou uspělo se svým plánem postavit lanovou dráhu novou a získalo dotaci z ROP Severovýchod ve výši více než 239 milionů korun. Stařičká dvousedačka se zastavila v září 2012. Poté se naplno rozeběhly práce na stavbě lanovky nové. Její spodní úsek na Růžovou horu byl uveden do provozu v prosinci loňského roku. Až pod vrchol nejvyšší hory České republiky začaly nové čtyřmístné kabinky jezdit v únoru letošního roku. Za hodinu přepraví až 250 lidí. Kromě výměny technologie lanovky se v rámci projektu prodloužil i spodní úsek trasy. Zcela nová je stanice v Peci pod Sněžkou, stanice na Růžové hoře i na vrcholu Sněžky prošly rekonstrukcí. Pro město je stavba důležitou „dopravní tepnou“, protože veškeré zásoby a především pak odpad či splašky z budov na vrcholu Sněžky jsou sváženy pomocí lanovky.

 

Kromě lanovky na Sněžku získaly letošní titul brněnské vědecké centrum CEITEC - Středoevropský technologický institut, šetrný rodinný dům „LF", Letecké muzeum Metoděje Vlacha v Mladé Boleslavi a také olomoucké Obchodní centrum Šantovka. 

 

Stavby, kam putovala dotace z ROP Severovýchod, uspěly v soutěži již v minulosti. Před rokem si tento prestižní titul odnesl Hotel Port u Máchova jezera, v roce 2012 se Stavbou roku stal zrekonstruovaný Františkánský klášter v Hostinném a ještě o rok dříve byly oceněny krytý plavecký bazén v Litomyšli a Společenské centrum UFFO v Trutnově. „Je to pro nás velmi potěšující, když projekty, které jsou spolufinancovány z Regionálního operačního programu Severovýchod, tedy z evropských peněz, patří k těm nejlépe hodnoceným v zemi,“ uvedl ředitel Úřadu Regionální rady Severovýchod Zdeněk Vašák.

 

Více o soutěži, kterou vyhlašuje každoročně Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství, najdete zde.

 

Přehled doposud oceněných staveb realizovaných s pomocí dotace z ROP Severovýchod

Stavba
Kraj
Ocenění
Autobusové nádraží ve Svobodě nad Úpou

Královéhradecký kraj

TOP INVEST 2009

Společenské centrum UFFO, Trutnov

Královéhradecký kraj

Stavba roku 2011

Multifunkční centrum v Hlinsku

Pardubický kraj

TOP INVEST 2011

Krytý plavecký bazén v Litomyšli

Pardubický kraj

Stavba roku 2011

Multifunkční dopravní terminál v České Třebové

Pardubický kraj

TOP INVEST 2010, Stavba roku Pardubického kraje 2011

Muzeum barokních soch v Chrudimi

Pardubický kraj

Stavba roku Pardubického kraje 2011

Františkánský klášter v Hostinném

Královéhradecký kraj

Stavba roku 2012

Cesta od renesance k baroku, Moravská Třebová

Pardubický kraj

Stavba roku Pardubického kraje 2012

Technické zázemí letiště v Pardubicích

Pardubický kraj

Stavba roku Pardubického kraje 2012

Lávka přes Orlici v Hradci Králové

Královéhradecký kraj

Dopravní stavba 2012, Stavba roku Královéhradeckého kraje 2013, německá cena Verzinkerpreis

Náměstí TGM ve Frýdlantu

Liberecký kraj

Grand Prix architektů 2013 - kategorie urbanismus

Hotel PORT u Máchova jezera

Liberecký kraj

Stavba roku 2013

Oblastní galerie v Liberci

Liberecký kraj

Grand Prix architektů 2014, za depozitář cena Klubu za starou Prahu 2013, Stavba roku Libereckého kraje 2014

Sýpka – Muzeum Orlických hor v Rokytnici v Orlických horách

Královéhradecký kraj

Ocenění Gloria musaealis 2014

 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login