Aktuality

Liberecké Technické muzeum na výstavišti LVT se otevřelo milovníkům autoveteránů

08.09.2014 17:41

Pozoruhodná vozidla a motocykly, expozice věnovaná čistě anglickým automobilům, výstava o tramvajích a řada unikátních jízdních kol a modelů autíček jsou od soboty 6. září pro veřejnost k vidění v nově otevřeném Technickém muzeu Liberec -  v bývalém pavilonu G v areálu výstaviště LVT.

 Již 5. září se ale uskutečnilo slavnostní otevření pro odbornou veřejnost, kterého se za Statutární město Liberec zúčastnili náměstci primátorky Jiří Šolc a Jiří Rutkovský a za Liberecký kraj hejtman Martin Půta a jeho náměstkyně Han Maierová.

Výstavní prostory, kde jsou od soboty k vidění zmiňované expozice, získalo Technické muzeum do pronájmu od Statutárního města Liberec, a to po dohodě mezi městem a dosavadním nájemcem, za kterou jsou provozovatelé muzea (stejnojmenná veřejně prospěšná společnost) velmi vděční.

Nutno říci, že město Liberec, jmenovitě náměstek primátorky Jiří Rutkovský, nám svou vstřícností k záměru Technického muzea velmi pomohli tento záměr uskutečnit,“ řekl předseda Technického muzea Liberec, v.p.s. Jiří Němeček.

Muzeum se v sobotu 6. září otevřelo po dvou měsících velmi intenzivních prací.

„Naše poděkování patří i dvěma desítkám dobrovolníků, kteří na muzeu odpracovali více než tisícovku brigádnických hodin. A i přesto, že ne všechno zatím vypadá tak, jak bychom si přáli, doufáme, že první návštěvníci naši snahu ocení,“ poznamenal Jiří Němeček s tím, že zajímavostí bude i možnost vidět auto v nálezovém stavu, pak jiné rozpracované a konečně jedno hotové.

 „Oceňuji takové obrovské nasazení, zvláště když se muzeum podařilo otevřít takřka bez dotací,“ pochválil autory expozice hejtman s tím, že by si přál, aby i budova naproti muzeu – bývalá restaurace Casíno, rovněž začala sloužit nějakému dobrému účelu.

Je to legendární restaurační zařízení pro mnoho generací studentů. Věřme, že se najdou další obětavci, kteří je uvedou do provozu,“ dodal.

Navzdory tomu, že lidé budou moci muzeum navštívit už od soboty 6. září, slavnostnější zahájení provozu spolu s bohatým doprovodným programem včetně jízdy historických vozidel se uskuteční v sobotu 13. září v rámci Dnů evropského dědictví, které připravuje statutární město Liberec. Technické muzeum bude pro veřejnost otevřeno vždy od úterý do neděle v době od 10 do 17 hodin. Základní vstupné je 100 Kč, zvýhodněné 50 Kč. V brzké době se navíc objeví i nabídka pro školy spojená se vzdělávacími programy. Plně funkční už jsou i webové stránky muzea www.technickemuzeumliberec.cz.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login