Aktuality

Liberecký kraj oživil spolupráci se Zemským ředitelstvím Sasko

18.11.2013 17:14

 Koncem minulého týdne navštívila delegace Libereckého kraje v čele s hejtmanem Martinem Půtou partnerské Zemské ředitelství Sasko v Drážďanech (Německo).

Na začátku jednání prezident zemského ředitelství Dietrich Göckelmann představil osmičlennou německou delegaci složenou z představitelů oddělení ředitelství.

„Dříve existovala na území Saska tři zemská ředitelství, Dresden, Leipzig a Chemnitz. Po reformě veřejné správy došlo v roce 2012 ke sloučení do Zemského ředitelství Sasko se sídlem v Chemnitz. V Lipsku a Drážďanech existují pracoviště, v jejich čele stojí viceprezidenti. V Sasku je třístupňová sestava správních orgánů, Zemské ředitelství Sasko je střední úrovní, stupněm mezi ministerstvy a místní správou (okresy neboli landkreisy a obcemi,“ vysvětlil ve své prezentaci prezident Göckelmann.

Poté představil jednotlivé odbory a seznámil hosty s jejich kompetencemi, úkoly a náplní činností.

“Spojením úřadu vzniklo 1.400 plánovaných pracovních míst obsazených 1.600 zaměstnanci, někteří pracují totiž na zkrácený úvazek. Podle úsporného programu pak musíme do roku 2020 snížit počet zaměstnanců o celkem 400 osob,“ poznamenal.

Po tomto úvodu již probíhala jednání ke konkrétním oblastem možné přeshraniční spolupráce:

„Stejně tak nás čeká i velká diskuse o zákonu o úřednících, nabízí se i téma využívání referend a změn volebních zákon,“ nastínil JUDr. Jiří Němec, vedoucí správního odboru, možné náměty budoucí spolupráce. 

Dalším stěžejním tématem možné vzájemné spolupráce Libereckého kraje a Zemského ředitelství Sasko byla záchranná služba, problematika ochrany před katastrofami (nebo vážnými haváriemi) a protipožární ochrana. V případě záchranné služby byla mezi ČR a SRN podepsána rámcová smlouva o přeshraniční spolupráci, čímž byla vytvořena právní základna. Jako další krok bude třeba podepsat kooperační smlouvy mezi jednotlivými okresy na území ČR a Saska.

„V ČR zřizuje záchrannou službu příslušný kraj. Požádám tedy statutární náměstkyni Zuzanu Kocumovou, zodpovědnou za řízení rezortu zdravotnictví, aby se spojila s Walterem Bürkelem, vedoucím odboru zdravotnictví, zemského ředitelství, aby vypracovali kooperační smlouvu. Na toto téma již spolupracuje pracovní skupina EUREX v rámci Euroregionu Nisa, je potřeba využít všechny kapacity v hraničních regionech,“ uzavřel téma spolupráce zdravotnických záchranných služeb hejtman Martin Půta.

V problematice ochrany před katastrofami jsou informace zprostředkovávány z policejní centrály v ČR na Ministerstvo vnitra Svobodného státu Sasko a obráceně. Zemské ředitelství Sasko se přiklání k řešení, aby v praxi v případě katastrofy a neštěstí informace probíhaly přes služební střediska v konkrétních krajích.

„Pokud se týká spolupráce hasičů, dostala se na mnohem lepší úroveň po povodních v roce 2010. Přeshraniční předávání informací funguje velmi dobře. V případě mimořádné situace ovšem není možné všechny důležité informace zpracovat a předat okamžitě. Proto by měly být potřebné informace vloženy do systému, s nímž mohou pracovat záchranné složky na obou stranách hranice,“ dodal hejtman Martin Půta.

Rudolf Broulík na toto navázal aktuální informací o stavu česko – německého projektu naplňovaného Libereckým krajem a Landkreisy Bautzen a Görlitz, jehož cílem je právě výměna informací v případě krizové situace.

Německá strana seznámila přítomné hosty se stavem výstavby nové trasy spolkové silnice B 178, která je napojením na rychlostní komunikaci A4 a vede až k hranicím s Polskem.

Závěrem se přítomní představitelé obou stran dohodli, že zaměstnanci obou úřadů společně připraví ujednání, které již bude vymezovat konkrétní oblasti budoucí spolupráce. K jeho podpisu by mělo dojít v prvním pololetí příštího roku.

 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login