Aktuality

Liberecký kraj pomáhá v decentralizaci na Ukrajině

10.07.2014 15:10

Zástupce kraje v Bruselu se setkal s místopředsedou ukrajinské vlády

 Na pozvání ukrajinské vlády se ve dnech 3. -4. července 2014 uskutečnila mise Výboru regionů EU do Kyjeva. Šestičlenné mise se zúčastnil i zástupce Libereckého kraje v Bruselu a místostarosta Rádla Dr. Pavel Branda.

 Hlavní poslání návštěvy bylo nabídnout pomoc s procesem decentralizace a demokratizace na Ukrajině. Delegace vedená předsedou Výboru se v rámci nabitého programu sešla s poslanci parlamentu (např. místopředsedou parlamentní komise pro regionální politiku a místní samosprávy), zástupci svazů obcí, měst, regionů a rovněž se zástupci ministerstev. Proběhlo i setkání se známým bývalým disidentem a vůdcem krymských Tatarů panem Dzhemylyovem.

 Hlavním hostitelem byl pak místopředseda ukrajinské vlády a ministr pro regionální rozvoj p. Volodymyr Hroysman, který se svým týmem již připravil základní koncept decentralizace moci a který se již začal projednávat v parlamentu. Součástí programu byl rovněž kulatý stůl za účasti všech zainteresovaných stran, v rámci kterého vystoupil i Pavel Branda.

"Ve svém vystoupení jsem ocenil odhodlání pana ministra rychle jednat a důležité reformy zrealizovat co nejdříve. Na druhou stranu je zapotřebí nově nastavovaný systém správy a samosprávy prodiskutovat především se zástupci regionů (oblastí a rajonů), měst i malých obcí," uvedl ke své účasti Branda.

Výbor regionů nabídl své zkušenosti a ochotu pomoci.

"Kromě studií je ale zapotřebí konkrétních zkušeností, a tak jsem nabídl konkrétní spolupráci s naším krajem," doplnil  Dr. Branda, který hovoří ukrajinsky, se pak ještě osobně sešel s předsedou oblastní rady Ivano-Frankivské oblasti p. Vasylem Skrypnychukem a domluvil navázání spolupráce s Libereckým krajem. 

"Myslím si, že nadešel čas, abychom v rámci naší partnerské spolupráce nejen pomoc přijímali, ale také ji poskytovali. Proto máme zájem o spolupráci s Ukrajinou, a nyní se nabízí jedinečná možnost poskytnout naše konkrétní zkušenosti a pomoc místním a regionální orgánům," uvedl hejtman Martin Půta. 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login