Aktuality

Lidé si důstojně připomněli horolezeckou tragédii pod Huascaránem před 45 lety

05.06.2015 14:33

Pietní setkání českých turistů přímo u památníku zahynulých horolezců pod peruánským Huascaránem, vzpomínkový večer na Expedici Peru 1970 pozůstalých, přátel a známých  v Oblastní galerii “Lázně“ v Liberci a položení květin u památníku horolezců v Bedřichově z rukou zástupců Klubu  českých turistů a Skiklubu Jizerská 50 -  to byla důstojná  květnová setkání u příležitosti 45. smutného výročí tragického zemětřesení  v Peru, při němž zahynulo všech 15 československých účastníků výpravy a peruánský průvodce.

 

Žulový kámen od památníku v Peru přivezla jako symbol tragédie a naděje Blanka Nedvědická

 

Již začátkem května uspořádala výjezd do místa tragédie cestovatelka a horolezkyně Blanka Nedědická, která mimo jiné v roce 1985 zdolala jako členka ženské česko-polské výpravy vrchol Huascaránu severní stěnou spolu se Zuzanou Hoffmannovou.

„Chtěla jsem po třiceti letech chtěla vidět místa, které se nám podařilo dobýt při výstupu na Huascarán,  vzpomenout také na moji kolegyni Zuzanu, která je již v horolezeckém nebi, a v neposlední řadě  položit květiny, vyvěsit českou vlajku a znak Jizerské padesátky na památník horolezců, který zde Peruánci postavili v roce 1972. Proto jsem návštěvu památníku zařadila do programu zájezdu a účastníci byli velmi vstřícní a dojatí,“ popsala cestu Blanka Nedědická, která navíc do Liberce přivezla velký žulový kámen, jenž jistě pochází z oné nešťastné hory.

„Věnuji jej Skiklubu Jizerská 50, neboť tito horolezci byli u založení  světoznámého běžeckého závodu na lyžích, která nese přídomek Memoriál Expedice Peru 1970,“ dodala.

 

45. smutné výročí si připomněla i peruánská velvyslankyně

 

Žulový kámen z laviniště pod Huascaránem si také prohlédli 28. května účastníci vzpomínkového večera v Oblastní galerii v Liberci, kde spolu se stovkou přítomných přišli vzdát hold zahynulým horolezcům příbuzní pozůstalých rodin, velvyslankyně Peru  v ČR  Marita Landaveri Porturas,  hejtman LK Martin Půta,  předseda Českého horolezeckého svazu Jan Bloudek, představitelé Skiklubu Jizerská 50 a mnoho přátel a známých.

„No to je lidí,  to je lidí,“ uznale komentovala nabitý sál jedna z přítomných významných  libereckých žurnalistek.

„Toto neštěstí spojilo Čechy a Peruánce, protože jsme jej prožili společně,“ pozdravila účastníky velvyslankyně s tím, že její matka, která se také večera zúčastnila, pochází z místa pod Huascaránem a při zemětřesení i ona přišla o příbuzné.

Na horolezeckou výpravu pak zavzpomínal MUDr. Leoš Chládek, který měl být rovněž účastníkem výpravy.

„Oslovil mě tehdy Bohumil Nejedlo, ale já jsem se právě vrátil z první československé výpravy do Himálají – lezli jsme v roce 1969 na Annapurnu, a tak mě ředitel nemocnice nepustil. Místo mě jel Svatopluk Ulvr,“  prozradil známý liberecký ortoped.

Součástí programu byla také přednáška Lucie Novákové o horolezeckých začátcích v Českém ráji Valeriana Karouška, jednoho ze zahynulých členů expedice,  a komentovaná prohlídka jeho právě probíhající sochařské výstavy.

Blanka Nedědická, rovněž účastnice výstupu na Annapurnu, ale v roce 1988, pak přiblížila zážitky z letošní  květnové cesty na místo zemětřesení v Peru.

 „Dovezli jsme k pomníku také českou hlínu z vyšehradského hřbitova. A největší překvapení z místa? Zatímco před třiceti lety byly vrcholky hor Kordilera Blanca hodně zasněžené, nyní bylo vidět, jak ledovec bohužel mizí,“ posteskla si  mnohonásobná běžkyně závodu  Jizerská padesátka na lyžích i na kolech.

 

Společensky příjemnou akci, kterou připravilo vedení galerie včele s ředitelem Janem Randáčkem, doprovodily tématické fotografie Viléma Heckela, dalšího člena Expedice Peru´70.

„Je dobře, že se takto setkáváme. Tragédie nás spojila a  nesmímetaké  zapomínat, že kromě našich kluků tam zahynulo 70 tisíc lidí,“ připomněla Milada Raslová, manželka horolezce Zdeňka Novotného.

 

Zástupci KČT a Skiklubu J50 položili květiny k Pomníku expedice v Bedřichově

Památku zahynulých horolezců uctili také účastníci 41. ročníku turistické akce Jizerské vejšlapy, která se konala 30. května.

Organizátoři pochodu z Klubu českých turistů TJ Lokomotiva Liberec  spolu se zástupci Skiklubu Jizerská 50 položili květiny k pomníku Expedice Peru v Bedřichově, který zde byl odhalen v roce 2010.

 

Jak to tenkrát bylo

Českoslovenští horolezci zahynuli 31. května 1970 při zemětřesení pod kamennou lavinou hory Huascarán (jižní vrchol 6768 m. n. m., severní 6655 m. n. m.). Od 4. ročníku se J50  stala Memoriálem expedice Peru ´70. a je tak stálou  vzpomínkou na tuto členy expedice, která měla zdolat nejvyšší horu peruánských And. Většina z nich se v zimě roku 1970 zúčastnila Jizerské 50, o  čtyři měsíce později všichni zahynuli.

Připomeňme si jejich jména: Ivan Bortel (zemřel již 18. května 1970 po pádu ze skály pod štítem Huandoy, 6160 m.n.m.), Arnošt Černík, Milan Černý, Vilém Heckel, Jiří Jech, Valerián Karloušek, Jaroslav Krecbach, Miloš Matras, Ladislav Mejsnar, Milan Náhlovský, Bohumil Nejedlo, Zdeněk Novotný, Jiří Rasl, Svatopluk Ulvr a Václav Urban, (spolu s nimi zahynul i jejich peruánský průvodce Pedro Núněz Díaz).

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login