Aktuality

Memoriál expedice Peru 1970 se pojede v Bedřichově již po pětačtyřicáté

07.01.2015 16:15

Popáté, v historii Jizerské padesátky na lyžích, i když vloni neoficiálně, poběží 9. – 11. ledna 2015 všichni účastníci 48. ročníku  J 50 - Memoriálu expedice Peru ´70 v Bedřichově v Jizerských horách - hned dvakrát (tam a zpět),  kolem   památníku horolezců, kteří zahynuli před 45 lety pod peruánským Huascaránem.  

Poprvé však trať také  vede kolem informační tabule, kterou nedaleko památníku (odhaleném na počest 40. výročí tragédie v roce 2010) v závěru minulého roku umístil Vladimír Míka, legenda závodu, neboť mu stejně jako jiným pamětníkům chyběly osudy lidí, jejichž jména jsou na něm uvedena.

„Nikomu se nepodařilo umístit ceduli k pomníku, na němž jsou jenom jména, místo a datum tragédie. Tak jsem to vzal anonymně do vlastních rukou,“ přiznal se nakonec účastník všech ročníků J 50, i těch pěti, které se nejely.

„Na tabuli jsou medailonky všech zahynulých horolezců z knihy Jiřího Langera Jizerská 50, takže návštěvníci Jizerek a závodníci se mohou mnohé dozvědět o jejich zejména sportovních výkonech i osobních vlastnostech,“ doplnil.

Připomeňme si jména horolezců, z nichž mnozí patřili k zakladatelům závodu: Ivan Bortel (zemřel již 18. května 1970 po pádu ze skály pod štítem Huandoy, 6160 m.n.m.), Arnošt Černík, Milan Černý, Vilém Heckel, Jiří Jech, Valerián Karloušek, Jaroslav Krecbach, Miloš Matras, Ladislav Mejsnar, Milan Náhlovský, Bohumil Nejedlo, Zdeněk Novotný, Jiří Rasl, Svatopluk Ulvr a Václav Urban, (spolu s nimi zahynul i jejich peruánský průvodce Pedro Núněz Díaz).

Žel, v historii tohoto sportu v Československu drží dobývání této smrtonosné hory neslavný primát v tom, že z expedice se nevrátil vůbec nikdo z účastníků.

Jizerská padesátka získala přídomek Memoriál expedice Peru 1970 na paměť československé horolezecké výpravy na horu Huascarán v Peru (jižní vrchol 6768 m. n. m., severní 6655 m. n. m.), na které 31. května 1970 při ničivém zemětřesení zahynulo pod kamennou lavinou hory v základním táboře všech 15 československých horolezců, hned v následujícím 4. ročníku  J 50 v roce 1971, takže se opravdu Memoriál jede již po pětačtyřicáté.

I letos pořadatelé, pozůstalí, závodníci a hosté včele s místopředsedou Senátu Přemyslem Sobotkou a hejtmanem LK Martinem Půtou položí květiny a věnce k památníku a vzpomenou na ty, kteří závod v roce 1968 zakládali.

Od roku 1971 pak  neměla Jizerská padesátka až do revoluce počtu účastníků, snad s výjimkou Československé spartakiády, konkurenci.

V posledních letech světový věhlas Jizerské 50 opět stoupá. Letos dokonce napadl sníh, takže se už můžeme těšit na jubilejní 50. ročník Jizerské padesátky, třetího nejstaršího dálkového běhu v Evropě. 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login