Aktuality

Město Chrastava chce postavit památník „Povodeň 2010“

15.01.2014 14:57

 Město Chrastava vyhlašuje veřejnou výtvarnou soutěž o podobu pomníku „Povodeň 2010“. Předmětem soutěže je návrh pomníku na paměť bleskové povodně, která postihla Chrastavu 7. a  8.  srpna. 2010 a  svými ničivými následky se zapsala do historie města.

Letos to budou již čtyři roky od tragických povodní, které velmi poškodily řadu obcí Libereckého kraje, zejména na Frýdlantsku, Hrádecku a Chrastavsku, připravily mnoho lidí o střechu nad hlavou a stály pět lidských životů.

„Jedním z nejvíce poničených měst byla právě naše Chrastava. V průběhu těch necelých čtyř let byly mnohé škody napraveny, mnohá místa vypadají dnes dokonce lépe než před tou zničující katastrofou,“ řekl starosta města Michael Canov s tím, že letos očekává dokončení všech popovodňové oprav.

Povodně roku 2010 však byly podle něj takovým výrazným předělem v životě celé Chrastavy a v životě mnoha jednotlivců, takže by měla být zachována jejich připomínka příštím letům, příštím generacím.

„Proto se Zastupitelstvo města Chrastavy rozhodlo vybudovat malý pomník, důstojný památník jako memento toho, co se tu 7. srpna 2010 a následné dny v okolí vylitých břehů odehrálo. Rozhodli jsme se, že dáme šanci být autorem tohoto pomníčku všem, kteří mají výtvarný talent, prostřednictvím otevřené výtvarné soutěže. Počítá se s tím, že realizovaný pomník využije žulových kvádrů, které jsou již nyní nashromážděny na místě, kde bude pomník umístěn. A nejsou to ledajaké žulové kvádry. Ony samy byly povodní postiženy, neboť původně byly součástí jednoho z chrastavských mostů,“ vysvětlil starosta. (Jde o 11 kusů kamenných bloků z liberecké žuly, jeden blok je zlomený, rozměry bloků: cca 0,3 – 0,5 x 0,3 m, délka cca 3 – 3,7 m).

„Vzhledem k nepravidelné velikosti bloků a jejich veřejné dostupnosti v parku u DPS Bílo- kostelecké ulici, u hasičského muzea), doporučujeme všem zájemcům o soutěž osobní prohlídku u poskytnutého materiálu,“ vyzývá starosta a upozorňuje, že pomník by měl stát maximálně 100 tisíc Kč a autor vítězného výtvarného návrhu obdrží odměnu 10 tisíc Kč.

Pomník bude umístěn v parku před hasičským muzeem poblíž řeky Jeřice.

„Těšíme se, že se do výtvarné soutěže přihlásí co nejvíce zájemců, jak z řad profesionálů, tak studentů nebo amatérských výtvarníků,“ přeje si Michaela Canov.

„Předpokládáme, že památník odhalíme přesně 7. srpna,“ prozradil s tím, že jistě na slavnostní zahájení nebude chybět patron památníku hejtman LK Martin Půta a starostové postižených obcí a měst Frýdlantského výběžku.

Návrhy musí být doručeny vyhlašovateli do 3. 3. 2014, návrhy musí být v souladu s podmínkami soutěže, které jsou uvedeny na webových stránkách města Chrastava http://www.chrastava.cz/2014/soutez-pomnik.htm.  

(Viz také  příloha této zprávy

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login