Aktuality

Milióntou knihou liberecké Krajské vědecké knihovny se stala historická publikace Přemyslovský dvůr

12.11.2014 14:58

Kniha s přírůstkovým číslem 1 000 000, která má název „Přemyslovský dvůr: život knížat, králů a rytířů ve středověku / autorů Dana Dvořáčková - Malá, Jan Zelenka a kolektiv, Praha: NLN, Nakladatelství Lidové noviny 2014, 626 stran, se stala jubilejní publikací Krajské vědecké knihovny v Liberci, kterou si mohou čtenáři půjčit.

Dnes ji slavnostně spolu s ředitelkou knihovny Blankou Konvalinkovou zařadil do regálu hejtman LK Martin Půta.

„Knihu Přemyslovský dvůr si půjčím, protože kupodivu lidé se od středověku svou podstatou příliš nezměnili, a tak je dobré se z dějin poučit. Navíc Přemyslovci byli první, kteří tento region osídlili a Slované se museli naučit v tomto prostoru žít vedle Germánů, Češi vedle Němců.

Jsem rád, že i naše knihovna se k připomínání historie a spolupráci mezi sousedními národy staví čelem, o čemž svědčí celá řada doprovodných programů na tato témata,“ řekl mimo jiné v úvodním slově hejtman.

Blanka Konvalinková připomněla, že půlmilióntou knihou, spíše brožurou, byla v roce 1986 příručka Průvodce knihovnou Václava Kopeckého, jak se kdysi liberecký stánek knih jmenoval.

„Prvních pět set tisíc knih jsme získali za 32 let, další půlmilión už jen za 28 let. Tempo se zrychluje, například 700 tisíc jsme dosáhli v roce 1994, 800 tisíc o jedenáct let později v roce 2005 a 900 tisíc v roce 2010,“ vypočítala ředitelka s tím, že z rozpočtu, který dostává jako příspěvková organizace Libereckého kraje, vyčleňuje kolem tří miliónů Kč na nákup nových publikací.

„Bylo by dobré, ještě půl milión navýšit,“ dodala.  

.Liberecké knihovnictví v letošním roce slavilo tři zajímavá výročí - 110 let od založení první české veřejné knihovny, 90 let od založení německé vědecké knihovny, a také jedno neblahé - 60 let od požáru, který v roce 1954 zničil původní budovu knihovny v bývalé textilní továrně.

„Proto třeba nevíme, která kniha měla pořadové číslo 1,“ povzdechla si knihovnice Kateřina Trojanová.

Malí návštěvníci, zejména žáci ZŠ Doctrína, také na závěr ochutnali slavnostní dort s nápisem 1 000 000. 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login