Aktuality

Na Grabštejně vyznamenal ministr obrany vojenského psa Athose za hrdinství v boji

08.01.2014 16:55

 Ministr obrany Vlastimil Picek vyznamenal včera na vojenské posádce na Grabštejně v Centru vojenské kynologie v Chotyni vojenského psa Athose, který byl v roce 2012 zraněn v Afghánistánu po výbuchu rakety. Athos od něj dostal plaketu, buvolí kost a kožený obojek s podpisem ministra a textem: Za hrdinství Athosovi.  

Kromě jiných dárků obdržel čtyřletý německý ovčák od hejtmana LK Martina Půty věnec klobásek, do kterých se protokol – neprotokol hned pustil.

„Je vidět, že ač je to skvěle vycvičený specialista na vyhledávání výbušnin, zůstal přece jen psem,“ komentoval s úsměvem psí reakci hejtman, když psovod rotný Rostislav Bartončík schovával zbytek uzeniny.

Pes se svým psovodem psem sloužili v afghánské provincii Lógar od srpna 2012. Bombař Athos, jak mu vojáci slangově říkají, byl 30. září v době odpočinku, když jedna raketa proletěla kotci a vybuchla.

Z Athose tekla krev a vůbec nereagoval. Měl v těle střepiny, jedna mu zůstala dosud.  Athos byl dopraven zdravotnickým vrtulníkem Black Hawk do Baghramu, kde je druhá největší americká základna v Afghánistánu.- Zde dostal deku na udržení stabilní teploty, na které byl nápis v angličtině: Jsi náš hrdina, děkujeme!

„Deka pro něj znamená statut amerického válečného veterána, která mu zajišťuje i při lékařské péči nejvyšší úctu,“ vysvětlil psovod.

Další léčení podle něj probíhalo na americké základně Rammstein v Německu. Tam prodělal několik operací a za tři týdny putoval letadlem do Prahy a na rekonvalescenci v Ústředním veterinárním ústavu AČR v Hlučíně. Na výcvikové středisko Grabštejn se vrátil loňského 3. ledna.  

„Letos se rozhodne, zda se vrátí do výkonu služby,“ prozradil Rostislav Bartončík.  

Celkem se na zahraničních misích dosud  podílelo přibližně 45 psů.

Ministr Vlastimil Picek, velitel základny pplk. Marek Purmenský, brigádní generál Božetěch Jurenka, ředitel odboru vojenského zdravotnictví Ministerstva obrany ČR – náčelník vojenské zdravotnické služby, starosta a místostarosta Hrádku n. N. Josef Horinka a Pavel Farský, starostka Chotyně Jana Mlejnecká a další hosté si v závěru návštěvy nejprve prohlédli místní veterinární muzeum a poté sledovali výcvik psů na posádkovém cvičišti.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login