Aktuality

Na korekce stát Regionální radě Severovýchod nepůjčí, po zaplacení je ale šance získat další miliardu unijních peněz

24.05.2013 14:47

 

Regionální rada Severovýchod nemůže požádat ministerstvo financí o 378 milionů korun coby návratnou finanční půjčku. Potřebuje ji na zaplacení tak zvané korekce za chyby identifikované při auditech projektů podpořených z ROP Severovýchod v letech 2011 a 2012.

Podle ministra Kalouska si mohou od státu půjčit pouze kraje.

Obnovení certifikace pro ROP Severovýchod se tak komplikuje. Ministr financí Miroslav Kalousek odmítl půjčit Regionální radě prostředky určené na úhradu sankcí, které požaduje Evropská komise. „Půjčku na úhradu finanční opravy poskytneme pouze krajům,“ uvedl ve svém dopise ministr.

Podle usnesení Výboru Regionální rady z 10. května měla o návratnou půjčku požádat regionální rada. „Nyní je však třeba usnesení změnit,“ uvedl pověřený ředitel Úřadu Regionální rady Severovýchod Zdeněk Vašák. 

Také zástupci krajů se půjčky obávají. Královéhradecký kraj zrušil 23. května veřejnou zakázku na dodavatele stavby u projektu modernizace a dostavby náchodské nemocnice za více než miliardu korun. Investici měla pomoci až 400 milionová dotace z ROP Severovýchod. Podle všeho však kraj kvůli stávajícím finančním rizikům od projektu upustí.

Hejtman LK a zároveň předseda regionální rady Severovýchod Martin Půta stále preferuje, aby byla korekce zaplacena a nebyly tak ohroženy probíhající projekty, jako například dokončení liberecké galerie. „Neschválení korekce by znamenalo, že bychom nemohli vyčerpat peníze například také na rekonstrukce silnic, sociálních zařízení či škol. Přitom ze zrušené veřejné zakázky na náchodskou nemocnici zbývá 400 nevyčerpaných miliónů, z ROP Severozápad může přijít dalších 600 miliónů korun. Mluvíme tedy už o miliardě. Vynasnažíme se, abychom zbývající finanční prostředky ROPu využili ve prospěch kraje a jeho obyvatel,“ řekl hejtman s tím, že o korekci bude jednat Zastupitelstvo LK na svém řádném zasedání 25. června.

Tři miliardy korun, o které na základě rozhodnutí Vlády ČR z 22. května přijde ROP Severozápad, se rozdělují mezi další regionální operační programy. ROP Severovýchod může získat 600 milionů korun. Pokud se podaří obnovit certifikaci unijních prostředků.

Podmínkou k získání 600 milionů korun je obnovení unijních plateb, které Evropská komise Severovýchodu zastavila počátkem loňského roku. Nejprve je tedy třeba zaplatit 378 milionů korun coby korekci za chyby v projektech auditovaných v letech 2011 a 2012.

„Na konci června už bychom měli znát stanovisko zastupitelstev tří krajů Severovýchodu. Pokud budou souhlasit se zaplacením sankcí za ROP Severovýchod, jak požaduje ministerstvo financí, otevře se nám cesta k obnovení certifikace a tedy i k získání dalších 600 milionů korun ze Severozápadu,“ komentoval snahu Regionální rady její předseda Martin Půta. Podle něj by se dodatečně získané prostředky využily na rozvoj dopravy a školství v Pardubickém, Královéhradeckém a Libereckém kraji.

ROP Severovýchod je v současné době jedním z pěti programů v České republice (spolu s ROP Jihovýchod, ROP Střední Morava a OP Přeshraniční spolupráce Česká republika - Polsko či OP Doprava), které mají nejvíce certifikovaných výdajů. Zatím se podařilo certifikovat 7,3 miliardy korun, a to i přesto, že byla  na začátku loňského roku certifikace pozastavena. Proplatily se 12,3 miliardy korun. V severovýchodních Čechách se dokončilo 430 projektů z 588 realizovaných.

Certifikaci je třeba obnovit do konce letošního roku, aby nebylo ohroženo proplácení dotací v letech 2014 a 2015.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login