Aktuality

Na liberecké radnici udělí titul Spravedlivý mezi národy

24.01.2014 15:40

 V obřadní síni historické radnice. V Liberci se uskuteční v pondělí 27. ledna v 16 hodin uskuteční pietní setkání ke  Dni památky oběti holocaustu, jehož součástí bude udělení titulu Spravedlivý mezi národy Karlu Košvancovi in memoriam.

Dcera Karla Košvance Vlasta Rypáčková převezme ocenění z rukou izraelského velvyslance. Setkání se zúčastní spolu s vedením města hejtman LK Martin Půta.

 

Titulem Spravedlivý mezi národy bývají od roku 1963 oceňováni lidé nežidovského původu, kteří přispěli k záchraně Židů před holocaustem. Získalo jej dosud přes 2.000 lidí ve světě, v tuzemsku to bylo kolem 110 lidí. Titul je udělovaný izraelskou Komisí pro rozpoznávání spravedlivých, která působí při památníku Jad Vašem v Izraeli.

Karel Košvanec pašoval v letech 1942 - 1945 Židům, uvězněným terezínském ghettu, tajně potraviny, cigarety, léky a další zboží, doručoval jim i dopisy od jejich blízkých. Pomohl jim tak přežít útrapy terezínského vězení,  desítkám z nich zachránil život. Sám přitom riskoval život svůj i své rodiny.

Jedna z jeho židovských spojek, Eva Roubíčková, si psala v Terezíně dívčí deník, v němž všechno detailně popisovala. Deník nalezly úplnou náhodou v 60. letech minulého století její děti, a tak se svět dozvěděl o tichém hrdinství Karla Košvance, který se po nocích plížil s batohem na zádech k terezínským šancím, aby židovským vězňům donesl, co jim chybělo nejvíc - jídlo.

Karel Košvanec zemřel v roce 1950. Rodina, která několikrát čelila komunistickým represím, se po jeho smrti přestěhovala z Velkých Kopist do Liberce. 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login