Aktuality

Na znamení úcty k padlým vojákům zavlály v sídle kraje a na liberecké radnici černé prapory

10.07.2014 9:08

Na památku čtyř padlých českých vojáků v Afghánistánu se v celé České republice rozeznějí ve čtvrtek 10. července v pravé poledne zvony a sirény. Vedení Libereckého kraje se spolu se Statutárním městem Liberec dohodlo, že úctu k vojákům, kteří na své misi přinesli oběť nejvyšší, vyjádří také vyvěšením černého praporu.

Spuštění sirén v pravé poledne po dobu tří minut na celém území České republiky nařídila včera vláda. Současně doporučila, aby se ve stejnou dobu rozezněly všechny zvony, a lidé tak měli možnost připomenout si památku českých vojáků.

Na znamení úcty k padlým vojákům, kteří v úterý 8. července zahynuli při útoku sebevražedného atentátníka v Afghánistánu, zavlaje také na liberecké radnici a na sídle Libereckého kraje černý prapor. Hejtman LK Martin Půta se na tomto společném zdůraznění úcty k padlým dohodla s primátorkou Liberce Martinou Rosenbegovou. Černá vlajka vlála v sídle kraje a na budově radnice až do odpoledních hodin.

„Válka v Afghánistánu se nás týká víc, než si jsme ochotni připustit. Naši vojáci padli v rámci mise NATO, která se mnohým lidem může zdát být nesmyslně daleko. Ale nástup radikálních islamistů je reálným nebezpečím a zavírání očí nás před ním neochrání,“ uvedl hejtman Martin Půta.

 „Právě v okamžiku takového smutku bychom si vždy měli uvědomit, že naše svoboda a bezpečnost není věcí samozřejmou a jistou, ale že o ni musíme stále bojovat. Někdy se tak děje na vzdálených bojištích a zprostředkovaně, prostřednictvím našich i zahraničních vojáků. Nechť nám oběti padlých vojáků vždy připomínají, jaké hodnoty pro nás všechny brání. Pamatujme na to, že to nejsou jen obrázky z novin a videa z televizí či internetu, ale je to hluboká a smutná realita dneška,“ řekla primátorka Martina Rosenbergová.  

Čtyři vojáci zahynuli při patrole v okolí základny Bagrám. Pátý byl těžce zraněn, prodělal zatím dvě operace a zůstává ve vážném stavu v nemocnici. Česká vláda držela dnes za padlé minutu ticha. Prezident Miloš Zeman ocení jejich oběť udělením Medaile Za hrdinství.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login