Aktuality

Noci kostelů potrvá v Libereckém kraji do půlnoci

23.05.2013 12:44

 

Zatímco v Jablonci sází Noc kostelů na živou kulturu, liberecké kostely nabízejí staré knihy a hudbu.

Například v kostele Nalezení sv. Kříže si můžete prohlédnout faksimile vzácných historických knih s dobovými ilustracemi. Je mezi nimi i nejmenší žaltář nebo naopak téměř půlmetrová ručně malovaná bible, jejíž originál si nechal zhotovit Václav IV.

Návštěvníci nejstaršího barokního kostela v Liberci ocení i bohatou výzdobu se vzácnou sošky Matky Boží. Na požádání bude možné prohlédnout si také jedinečnou knihovnu v patře kostela
Ostatky svatých a mešní víno
V hlavním libereckém kostele Antonína Velikého vystaví rovněž unikát. Dvě vzácné monstrance z 16. a 18. století a čtyři kalichy. Kromě toho představí i vzácné relikvie – sbírku ostatků svatých, které byly hlavně v 17. a 18. století velmi oblíbené.
Program k Noci kostelů si na dnešek připravily i farnosti sv. Antonína Paudánského v Liberci­ Ruprechticích, nebo Červený kostel na Perštýně. Zavítat lze i do kostela sv. Pankráce v Jítravě nebo kostela Neposkvrněného početí v Horní Řasnici.
Celkem se v litoměřické diecézi, pod níž spadá část Libereckého kraje, přihlásilo 185 církevních objektů, z nich je 142 kostelů a kaplí katolické církve,“ Litoměřická diecéze se k Noci kostelů připojuje počtvrté. Akci zaštítil biskup Jan Baxant.

Pozdrav organizátorům projektu Noc kostelů zaslal i hejtman LK Martin Půta:

Vážení pořadatelé, organizátoři, milí návštěvníci Noci kostelů,

Liberecký kraj má bohatou kulturně historickou tradici, která se odráží ve velkém množství stavebních a historických památek i kulturních zařízení, mezi nimi je i řada staveb církevních, včetně bazilik, kostelů, klášterů, kaplí, modliteben, zvoniček nebo kapliček.

Proto se mi jeví přirozené takový projekt, jako je Noc kostelů, podpořit a zaštítit jej svým jménem. Zvláště mě zaujalo, že v průběhu Noci kostelů, která se koná v pátek 24. května 2013,  lze zavítat i do míst, která běžně oči návštěvníků nevidí, a nabízí tedy možnost prohlédnout si například kostelní věže, kůry, sakristie, křížové chodby či klášterní zahrady.

Věřím, že i v tomto roce připraví organizátoři, včetně těch z Libereckého kraje, zajímavý doprovodný program, které ukáží církevní stavby v poněkud jiném pohledu.

Přeji Noci kostelů úspěch a lidem, kteří se jí zúčastní, hodně nezapomenutelných zážitků.

 

Finanční příspěvek na tvorbu propagačních materiálů poskytlo Ministerstvo kultury ČR a kraje. Aktuální přehled církevních objektů otevřených v rámci Noci kostelů 2013 v litoměřické diecézi naleznete na www.nockostelu. cz.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login