Aktuality

Novoborská majitelka jubilejní Opuscard ušetří za jízdné přes 600 Kč měsíčně

10.02.2014 16:54

 Jubilejní kartu Opuscard s číslem 200 000 si v minulém týdnu vyzvedla v Informačním centru v Novém Boru Irena Neradová, která dojíždí denně do České Lípy.

Za propagaci veřejné dopravy ji na novoborské radnici poděkovali hejtman LK Martin Půta a místostarosta města Stanislava Silná.

„Platím nyní za měsíční jízdenku 660 korun, před tím mi to vycházelo na osmikilometrovou vzdálenost mezi oběma městy na 1300, když jsem platila za jednotlivou a jednosměrnou jízdenku 24 korun,“ prozradila obchodní zástupkyně jedné českolipské velkoprodejny.

Navíc jezdím ještě městskou hromadnou dopravou po České Lípě, neboť toto jízdné je ceně Opuscard již započteno,“ doplnila s tím, že ji na výhodnost krajské karty, kterou od října 2013 nově vydává Liberecký kraj;upozornila spolucestující v autobuse.

Ta jí prý tvrdila, že vlastnit kartu přináší spokojenost cestujícím i řidičům, neboť se urychluje nástup do vozu, nemusejí se hledat drobné na platbu a podobně.

„Dlouho jsem sice váhala, ale nakonec jsme se nechala přesvědčit a nelituji, zvláště když vyplnění žádosti je jednoduché, trvá pár minut a děvčata v informačním centru jsou velmi ochotná,“ zdůraznila Irena Neradová.

Podle hejtmana, který předal jubilantce s místostarostou drobné dárky, jej taková informace těší, neboť se tak snižují náklady Libereckého kraje na dopravní obslužnost, za kterou kraj platí ročně na vlaky a autobusy takřka půl miliardy Kč.

Karty jsou totiž vydávány od roku 2006, jako krajské pak od roku 2008, a mohou sloužit i jako peněženka nebo jako „píchačka“ při vstupu do práce nebo do školy.

„Nejvíce jsou karty využívány v liberecko-jablonecké aglomeraci, kde odhadujeme cca 70% účast v systému z celkového potenciálu, tedy lidí, kteří v regionu bydlí, studují, pracují nebo se nějak pohybují. Rezervy jsou naopak na Semilsku či Českolipsku, kde využívá Opuscard zatím pouze 40% potenciálních cestujících,“ upozornil hejtman s tím, že i proto si paní Neradové váží, že se nebojí použít novinku a ve svém okolí ji propagovat.

Karty se vydávají s platností na 5 let. Mezi hlavní výhody karty patří o 10% levnější jízdné, možnost přestupů s jízdenkou zakoupenou z karty Opuscard, možnost zakoupení týdenních, měsíčních, čtvrtletních časových kupónů, možnost volby dopravního prostředku – lze jet vlakem, autobusem, tramvají.,

„Kartu si lze vyřídit na 14 místech v Libereckém kraji,“ připomíná Jiří Hruboň ze společnosti Korid LK s tím, že začala i výměna karet starších pěti letech, takže má-li někdo číslo  Opuscardmenší než 9203100-00091050-x, je třeba provést výměnu.

Více na : http://www.opuscard.cz/

 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login