Aktuality

Nových prostorů se dočká liberecká zdravotní škola. Kraj nyní zadá architektonickou soutěž

04.10.2023 10:30

Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická v Liberci by se měla výhledově stěhovat z dosavadních prostorů v Kostelní ulici do nevyužité části pozemku Střední odborné školy v Jablonecké ulici u sídliště Broumovská. Nyní Liberecký kraj zadá dvoukolovou architektonickou soutěž, která by měla začít v únoru příštího roku. Přibližné náklady na kompletní projekční činnost jsou zhruba 69 milionů korun včetně DPH. Samotná stavba by pak měla vyjít dle prvotních hrubých odhadů na bezmála 800 milionů korun bez interiérového vybavení.

„O novou budovu usiluje liberecká zdravotnická škola už řadu let. Dnes sídlí v historickém domě z roku 1812 naproti kostelu sv. Antonína na Sokolovském náměstí. Dispozice památkového objektu ale neumožňují škole další rozvoj. Výstavbou nových prostor chceme docílit toho, aby škola mohla uspokojit vzrůstající poptávku po zdravotnickém personálu. Nutně také potřebuje nové, moderně vybavené odborné učebny,“ uvedl hejtman Martin Půta. „Prověřovali jsme v minulých letech také řadu dalších variant, jako je například odkoupení jiných objektů.“

Členové Komise architektů a urbanistů Rady Libereckého kraje řešili výstavbu nového areálu třikrát za posledních devět měsíců letošního roku. Na posledním jednání 15. září 2023 jsme se definitivně rozhodli o způsobu zadání veřejné zakázky na zpracování projektové dokumentace. Zvažovali jsme přitom dvě varianty – formu architektonické dvoukolové soutěže, nebo soutěžní dialog. Zvolili jsme první možnost, při které se jedná o anonymní proces, kde kraj nebude znát autory samotných návrhů. V prvním kole budeme hodnotit předložené studie a poté bude následovat kolo druhé s již vybraným počtem uchazečů – maximálně by se jednalo o 5 zájemců. Ti pak budou na základě připomínek poroty dopracovávat svůj návrh z prvního kola. Nevýhodou je fakt, že nebudeme s vybranými účastníky vést diskusi nad samotným návrhem. Tuto možnost sice nabízí soutěžní dialog, ale od něj jsme upustili, jelikož jsme si jistí svým zadáním a máme již odhadnuté plochy, kde by měl areál pro školy vyrůst. Architektonická soutěž je proto pro tento případ vhodnější,“ dodal Zbyněk Miklík, náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky.

Příprava soutěže začne v únoru příštího roku. Do dubna 2024 bude možné zasílat návrhy v rámci prvního kola. Ve druhém pololetí příštího roku bude kraj znát pořadí zájemců v kole druhém. Na dvoukolovou architektonickou soutěž pak naváže jednací řízení bez uveřejnění na služby s vítězem klání. „Uzavřít smlouvu s dodavatelem bychom chtěli do konce října roku 2024,“ doplnil Miklík. Náklady kraje na soutěž činí 6.267.800 korun včetně DPH.   

Výstavba nové budovy neznamená, že by se kvůli tomu muselo odborné učiliště zaměřené na řemesla stěhovat, naopak – zůstane ve svých dosavadních prostorách. „Pozemky jsou totiž tak rozlehlé, že se tam vejdou vedle sebe obě školy včetně nové tělocvičny, jídelny a také internátu s kapacitou až 250 lůžek,“ dodal hejtman Martin Půta. Cena stavby by dle odhadů měla vyjít na téměř 800 milionů korun a Liberecký kraj bude teprve hledat její finanční zajištění.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login