Aktuality

Občany Semilska zajímaly silnice i pošty, libereckocentrismus nehrozí

28.04.2013 22:07

 

Stav komunikací, školství, zdravotní  a sociální péče, ROP,  ale i ekologická výchova dětí, geotermální energetická koncepce kraje či estetika semilského Riegrova náměstí, to byla některá témata pravidelného setkání hejtmana LK Martina Půty s veřejností a zastupiteli města, které se konalo minulý týden v Semilech.

Bylo to po České Lípě již druhé diskusní odpoledne, kdy hejtman prezentuje stanoviska svá nebo Rady LK k důležitým otázkám fungování Libereckého kraje a odpovídá na otázky účastníků. Asi do třetiny zaplněné semilské kino Jitřenka hostilo navíc krajského  radního pro dopravu Vladimíra Mastníka a starostu města  Jana Farského a místostarostku Lenu Mlejnkovou. Jednání se zastupiteli se zúčastnila i indonéská velvyslankyně v ČR Její Eminence Emeria W. Siregarová.

Hejtman mimo jiné informoval o situaci v ROP Severovýchod a upozornil, že na rozdíl od většiny ostatních hejtmanů je pro dohodu s Ministerstvem financí v otázce vrácení peněz za špatně administrované projekty financované z EU.

„Je šance, že bychom tyto vrácené finanční prostředky mohli ještě využít a netrestali bychom obce či jiné subjekty, které měly vše pořádku,“ řekl hejtman.

Hovořilo se i o tzv. Paktu zaměstnanosti, který by byl možným nástrojem, jak snižovat nezaměstnanost v kraji, stejně jako Sociální podnik zřízený Libereckým krajem..

„Dobré zkušenosti mají například v Moravskoslezském kraji, přemýšlíme, jak je k našemu prospěchu využít,“ doplnil.

Novým tématem byla ekologická výchova, která podle některých názorů je příliš centralizována v Ekocentru v Oldřichově Hájích na Liberecku a na další subjekty se již příliš peněz nedostává.

„Je nesmyslné vozit děti ze Semil 70 kilometrů autobusem, aby se podívaly, jak vypadá ovečka, když je máme za humny,“ podotkla jedna z účastnic diskuse, s čímž hejtman souhlasil.

„Záměr zřídit obdobné středisko v Dolánkách u Turnova nebyl finančně udržitelný, přesto dotační podprogram resortu životního prostředí má milión korun, takže na něj mohou dosáhnout i školy či neziskové organizace, které se ekovýchovou zabývají,“ reagoval hejtman.

Starostka Nové Vsi nad Popelkou Marie Kynčlová připomněla kontraverzní téma rušení pošt či projekt Partner České pošty.

Hejtman v odpovědi zopakoval, to co už řekl starostům Mikroregionu Frýdlantsko: „Pošty by mohly provozovat obce, ale Česká pošta by měla nabídnout důstojné podmínky. Nedovedu si představit, že bych svěřoval například bankovní údaje nějakému prodavači v prodejně Partner České pošty nebo dokonce v hospodě, jak si to někdy představují.“

V diskusi vystoupil i Vladimír Mastník. Zdůraznil, že resort dopravy změnil systém soutěžení veřejných zakázek, které již nyní přinášejí značné úspory.

„Zaměřme se nyní i na kvalitu dokončených a dokončovaných staveb,“ přislíbil a seznámil přítomné i s formacemi o právě skončeném jednání s Českými drahami. S humorem sobě vlastním prozradil záměr ČD postavit železniční koridor z Liberce přes Mladou Boleslav do Prahy, neboť po dosavadní trase přes Turnov jezdí vlaky stejně rychle jako v 19. století, kdy byla trať postavena.

“Je to jistě správná filozofie, neboť když se budou měnit jen lokomotivy a vagóny a nebude se opravovat či stavět nový železniční svršek, tedy koleje, rychlost se nezvýší,“ řekl radní.

Navíc nám slíbili, že trať Turnov – Stará Paka nebude nikdy zrušena,“ dodal s úsměvem.

Účastníci odměnili oba hosty kina Jitřenka potleskem, když hejtman odmítl „libereckocentrismus“ a klidně odpověděl i na poněkud provokativní dotaz, jek se mu líbí semilské hlavní náměstí.

„Kruhová křižovatka na jednom konci náměstí a socialistická architektura samoobsluhy  uprostřed moc šancí nedává, ale například rekonstrukce kina Jitřenka se povedla,“ míní hejtman.

Příští Den s hejtmanem pro zastupitele a veřejnost se uskuteční koncem května ve Frýdlantě.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login