Aktuality

Oslavy 550 let obce Nová Ves připomněly i dobrou práci po povodních v roce 2010

22.06.2013 17:16

 

Jubilejních 550 let první písemné zmínky o obci Nová Ves ležící nedaleko Chrastavy si připomněli občané o uplynulém víkendu na oslavách na škvárovém hřišti U Kořínků a dalších místech vesnice.

Podle starosty obce Jaroslava Müllera obec vznikala pravděpodobně postupným osídlováním území podél říčky Jeřice, která protéká obcí a v Chrastavě se vlévá do Nisy. První písemné zmínky o obci jsou z roku 1463, kdy je zmiňován NYWENSDORF. To bylo za vlády Bibersteinů, kteří vlastnili Frýdlantské panství.

V roce 1980 došlo ke zrušení národního výboru a ke sloučení obce s tzv. střediskovou obcí Chrastavou. V roce 1992 se obec osamostatnila a od té doby působí v obci samostatný obecní úřad.
Oslav se zúčastní hejtman a LK Martin Půta, náměstkyně hejtmana pro kulturu Hana Maierová, starostové partnerských polských, německých a okolních obcí a měst a další hosté, kteří si mohli prohlédnout řadu písemných a fotografických dokumentů, včetně z povodní v roce 2010

Hejtman ve svém krátkém proslovu připomněl velké škody v obci po povodních a ocenil velmi dobrou práci občanů při odstraňování škod.

„Po třech letech vidím, že jste dokázali téměř všechny následky odstranit. Nyní je na řadě kraj, aby své silnice rovněž zrekonstruoval. Na podzim bychom chtěli začít,“ přislíbil hejtman. 

V kulturním programu vystoupily děti mateřské a základní školy s pověstí o obci Nová Ves,  Xindl X, Olympic Revival a další.

V neděli byl na programu koncert Kvarteta loveckých rohů z Valdštejna v kostele Nanebevzetí Panny Marie, program zejména pro děti se konal i v okolí restaurace Pod kaštany a na školní zahradě.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login