Aktuality

Pěvec Vele potěšil na vernisáži rodinné výstavy jubilující umělkyně tří generací

04.04.2014 15:54

Pěvec Národního divadla Luděk Vele svými dvěma nádhernými operními áriemi potěšil v úvodu  vernisáže  výstavy nazvané Jubilantky v sídle Krajského úřadu LK hned tři generace umělkyň a jejich příznivců.

Za klavírního doprovodu Borise Joneše zazpíval a zároveň popřál Anně Makovcové (95 let, matka a babička – výtvarnice divadelních kostýmů), Janě Kaplanové (70 let, dcera a matka - výtvarnice obrazů z paličkované krajky) a Dagmar Jelínkové (50 let, vnučka a dcera – výtvarnice s využitím textilních technik a zpracování ručního papíru)  mnoho štěstí a zdraví do dalších úspěšných let.

„Všechny tři spojuje rodinný soulad s uměním, přírodou a přírodními materiály. Jejich talent je spojen šikovností a přirozeným citem,“ říká gratulant Luděk Vele.

Zahájení se v naplněném vestibulu kraje zúčastnili hejtman LK Martin Půta, jeho náměstkyně pro kulturu Hana Maierová, radní a další vzácní hosté.

 

Rodinná výstava textilní techniky umělkyň tří generací přilákala na stovku fanoušků textilního umění - každé jiné, ale každé  osobitě krásné.  Jak tvrdili někteří diváci a moderátor vernisáže Ivo Kaplan  - příbuzný všech tří dam: „I pavouk by mohl závidět -  v přesnosti, pečlivosti a tvarové kráse“.

Výstava je přístupná do konce měsíce dubna v pracovní dny 8.00 -17. hodin.

Anna Makovcová byla dlouholetou vedoucí krejčovny libereckého divadla a oblíbenou divadelní kostýmní výtvarnicí. Při této činnosti vycházela z prvků historické módy a její moderní

kostýmy odpovídaly základnímu měřítku současné módy. Jako autorka je podepsána pod desítkami činoherních i operních inscenací, nejprve v Severočeském divadle Liberec, které později změnilo název na současné Divadlo F. X. Šaldy v Liberci. Dobrou spolupráci s ní oceňovali nejen herci, ale také výtvarníci scén, kde barevné řešení kostýmů muselo dobře vázat i na barevnost vlastní scény.

 její kostýmy byly navrhované s neobyčejným smyslem pro celkový tvar a detail.

Anna Makovcová

Vlastibořice čp. 9/33

463 44 Sychrov

Kolekce Jany Kaplanové představuje obrazy z paličkované krajky.  Zatímco grafik vede linku kresby ostrým perem na papíře, vytváří Jana Kaplanová svá paličkovaná díla kresbou nití, kdy překreslené tvary, realizované z množených nití, jsou vlastně grafikou, vytvořenou jemnými

nitěmi. Její jemnost je v konečném obraze umocněná neobyčejně přesvědčivým a umělecky vysoce náročným způsobem. Z námětů je autorce nejvlastnější příroda a divadelní prostředí. Ty představuje s uvolněnou, nespoutanou fantazií a usiluje o dekorativní stylizaci, zachovávající vždy jasnou formu obsahu.

Jana Kaplanová

Brněnská 22

460 01 Liberec 2

tel.: 484 847 483, mob. 723 371 

Dagmar Jelínková je autorkou uměleckých děl s přírodními motivy. Jejich ztvárnění je zobrazeno technikami šité a paličkované krajky, tkaní a také technikou originálního zpracování ručního papíru. Její tvůrčí myšlenka je vyjádřena svrchovanou a působivou formou, čímž zůstává i nadále živou. Autorka nás obklopuje průzračnou snovou krásou vazby nití, dynamikou jejich linií a struktur. Celá její tvorba je vážnou soustředěnou meditací, obracející se k návštěvníkům – milovníkům umění a tiše vyzývající k zamyšlení nad krásou.

 

Dagmar Jelínková

Vlastibořice čp. 60

463 44 Sychrov, mob. 604 664 981

 

 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login