Aktuality

Potraviny potřebuje desetina Čechů, i v Liberci pomůže Národní potravinová sbírka

13.11.2013 16:59

 Historicky první Národní potravinová sbírka se uskuteční v sobotu 16. listopadu v celé České republice.

Pomůže lidem v nouzi, kteří, stejně jako téměř desetina Čechů, nemají prostředky na nákup potřebných potravin. Do sbírky se může zapojit každý.

„I přesto, že potravinou pomoc potřebuje stále víc lidí, v Česku se stejně jako v ostatních vyspělých zemích přitom potravinami plýtvá,“ řekl krajský radní pro řízení sociálních věcí Petr Tulpa, který akci podporuje spolu s hejtmanem LK Martinem Půtou.

V obchodních řetězech Tesco, Globus, Albert, Interspar a Makro v celé České republice, včetně Liberce, budou moci lidé darovat trvanlivé potraviny, a udělat tak dobrý skutek pro lidi v charitativních zařízeních v kraji. Akce bude probíhat i v České Lípě, a to v obchodech Albert a Interspar.

„Sbírka reaguje na skutečnost, že v Česku narůstá počet lidí, kteří nemají na nákup základních potravin,“ vysvětlil Jiří Cerman, předseda sdružení Potravinové banky v Liberci.

Sbírka spolu s projektem „Potraviny pomáhají“ upozorňuje na nedostatek potravin mezi některými skupinami obyvatel, jako jsou senioři, matky s dětmi nebo rodiny v tísni a umožňuje projevit solidaritu a pomoc konkrétním a adresným způsobem.

„Potraviny bude v obchodech v celé České republice vybírat téměř tisícovka dobrovolníků. Sbírka tak bude jednou z největších akcí svého druhu u nás,“ doplnila Pavlína Kalousová ze společnosti  Byznys pro společnost, která sbírku realizuje.

Potravinová banka Liberec

Potravinová banka Liberec (PBL), která je členem České federace potravinových bank, vznikla jako čtvrtá v republice. Potravinové banka Liberec funguje v objektu bývalé pošty, vedle autobusové zastávky Dobiášova.

Liberecký kraj přispívá na provoz částkou 8 tisíc korun měsíčně na energie.

Potravinové banky shromažďují potraviny v podobě přebytků z prodeje, darů, sbírek a potravinové pomoci z EU. Tyto potraviny se pak prostřednictvím místních organizací, poskytujících veřejně prospěšné služby, zdarma dostávají k potřebným lidem.

 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login