Aktuality

Povodňová komise LK přijala opatření k zamezení případných škod

25.06.2013 16:19

 

Vzhledem k zhoršující se předpovědi počasí ČHMÚ svolal dnes ve 12.30 hodin hejtman LK Martin Půta Povodňovou komisi Libereckého kraje. Konstatoval, že jednání bylo zejména preventivní, neboť  povodňové komise jednotlivých obcí a ORP pracují stejně jako před třemi týdny spolehlivě a podle všech protipovodňových pravidel.

Podle ředitele  Povodí Labe v Jablonci n. N. Jaroslava Jarouška se situace neustále mění, 3. stupně povodňové aktivity dosáhly řeka Smědá ve Višňové, konkrétně v osadě Předlánce, a v Jablonci nad Jizerou. Dvojky pak byly dosaženy na Kamenici v Plavech,  Řasnici v Krásném Lese a Černousích, kde jsou opět zaplaveny silnice do části obce Ves a Boleslav. Na některých dalších místech byly dosaženy 1. stupně povodňové aktivity, třeba na Jeřici, a Nise, včetně Liberce. Vše je však pod kontrolou.

„Všechny přehrady v Libereckém kraji mají volné ochranné prostory,“ zdůraznil Jaroslav Jaroušek. Podle ředitele hasičského záchranného sboru LK plk. Romana Hlinovského ve Višňové čerpají vodu 4 profesionální a 4 dobrovolné jednotky hasičů na nedokončené stavbě hráze, dalších pět jednotek operuje na Frýdlantsku a Českolipsku.

„Pracují na odstraňování popadaných stromů, čerpají  vodu ze sklepů  a pískem pytlují zábrany,“ řekl Roman Hlinovský.

Ředitel KŘ PČR Libereckého kraje plk. Milan Franko vyslal hlídky na Frýdlantsko, aby zabezpečily zatopené silnice, a také hlídají silnici na Jablonec nad Jizerou, která hrozí zatopením.

„Umisťujeme značky a zábrany a kontrolujeme, zda je náhodou někdo neodstranil, aby na zatopených neprůjezdných  silnicích nedošlo k nějakému neštěstí,“ potvrdil Milan Franko.

Navíc na obecním úřadě ve Višňová bylo vytvořeno stanoviště Zdravotnické záchranné služby LK, neboť přístup do obce je rovněž ohrožen zatopením.

„Situaci monitorujeme, dosud žádná obec ani ORP nepožádaly o pomoc, a tak není důvod, aby Povodňová komise Libereckého kraje přijímala nějaká speciální opatření,“ uzavřel hejtman s tím, že další jednání svolá podle aktuálního vývoje počasí.

„Využíváme zkušeností, které jsme získali při bleskových povodních  v roce 2010 i při povodních v úvodu tohoto měsíce, a snažíme se co nejvíce zabránit škodám na majetku“ dodal s tím, že, že občané mohou aktuální situaci sledovat na povodňovém portálu Libereckého kraje http://povoden.kraj-lbc.cz .

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login