Aktuality

Prezident republiky si odvezl ze Sychrova dopis LK pro ministra financí a poskytl rozhovor koberovské žákyni Veronice

12.06.2014 15:54

Kopii dopisu hejtmana LK Martina Půty a konkrétní seznam dopravních staveb pro ministra financí Andreje Babiše předal hejtman včera na tiskové konferenci na Sychrově prezidentu republiky Miloši Zemanovi na závěr jeho třídenní návštěvy Libereckého kraje.

„Vážený pane ministře, na základě Vašeho osobního jednání s prezidentem České republiky dne 8. 6. 2014, si Vás dovoluji informovat o připravenosti Libereckého kraje ve věci projektů na silnicích II. a III. třídy v Libereckém kraji. V současné době má Liberecký kraj připraveno k realizaci celkem 35 akcí, které se týkají rekonstrukcí a oprav silnic II. a III. třídy, včetně jejich součástí a příslušenství, o celkovém finančním objemu 377 mil. Kč.

Do konce letošního roku dále předpokládáme dokončení projektových prací, včetně inženýrských činností u dalších 39 akcí na silnicích II. a III. třídy v kraji, o celkovém finančním objemu 574 mil. Kč,“ píše se mimo jiné v dopise (viz přílohy).

Prezident podle svých slov bude jednat s ministrem financí již tuto sobotu a bude tak mít konkrétní argumenty, proč peníze z Fondu dopravní infrastruktury pro kraje uvolnit.

Konečný termín pro výstavbu hospice, přímluva na zřízení Krajského soudu v Liberci a při zařazení hotelu a vysílače Ještěd do Seznamu historických památek UNESCO, to jsou některé hlavní výsledky třídenní návštěvy prezidenta Miloše Zemana v libereckém regionu.

„Pokud by návštěva nepřinesla nic jiného, než konečný posun ve zřízení kamenného hospice, pak by to nebylo málo,“ dodal hejtman s tím, že stavba hospice v Libereckém kraji za 94 milionů korun by měla začít v červenci. Dodavatelem bude českolipská společnost CL-Evans, která nabídla nejnižší cenu proti původnímu odhadu 140 milionů Kč. Akce je financována z evropských fondů a dokončena musí být už za rok. Krajský hospic má vzniknout přestavbou někdejšího sirotčince v Liberci s kapacitou 28 lůžek.

Na Sychrově také připjal prezident krajskému řediteli PČR plk. Vladislavu Husákovi na policejní standardu prezidentskou šerpu, prvnímu kraji v ČR, jako uznání skvělé práce Krajské policie LK

při zajištění návštěvy prezidenta.

Zcela poslední rozhovor poskytl Miloš Zeman desetileté žákyni Veronice Slámové ze ZŠ Koberovy, šéfredaktorce školního časopisy Třpytka, která si pro něj připravila otázky na prezidentovo dětství, mládí a současná přání.

„Třeba z tebe bude z tebe šikovná novinářka,“ pochválil dceru krajského zastupitele prezident, když se před tím přiznal, že do školy chodil rád, ale nepřeháněl to, těšil se na modré jízdní kolo a přeje si hlavně zdraví.

 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login