Aktuality

Rada LK bilancuje první rok práce pro Liberecký kraj

28.11.2013 12:55

 Rada Libereckého kraje oslavila 27. 11 2013 první rok koaliční vlády 4. funkčního období Zastupitelstva Libereckého kraje.

Podle hejtmana LK Martina Půty se většina návrhů řeší při jednání racionálně a schvaluje napříč celým politickým spektrem stran zastoupených v zastupitelstvu kraje.

Pro starosty, novináře a širokou veřejnost vydal Liberecký kraj stručné shrnutí toho, co se za uplynulý rok podařilo uskutečnit a také nástin toho, co Rada LK hodlá splnit v dalším období (viz příloha).


V úvodu brožury hejtman LK Martin Půta uvádí:
Do vedení kraje jsme přišli s cílem prosadit otevřenou a slušnou krajskou politiku vstřícnou k obyvatelům, obcím a městům, neziskovému i podnikatelskému sektoru.

První rok byl rokem otevírání kraje veřejnosti. Zveřejňování smluv, objednávek a faktur, rozklikávací rozpočet, transparentní účet, zveřejňování všech podkladů pro jednání zastupitelstva a jeho online přenosy umožňují obyvatelům, mít své zastupitele a výdaje kraje pod veřejnou kontrolou.

Zrušili jsme rozdávání peněz nechvalně známé jako „porcování medvěda“ a zavedli pravidla dotačního fondu stejná pro všechny žadatele. Hledali jsme rozumná úsporná opatření tak, aby neomezila služby, jež kraj poskytuje svým obyvatelům. Otevřené a férové soutěžení veřejných zakázek přineslo úspory ve výši více než 60 milionů korun jen za prvních deset měsíců roku 2013.

Mohli jsme tak zahájit řadu investic a oprav krajského majetku – investovali jsme do nemocnic, silnic, škol, domovů důchodců.

Hodně úsilí jsme věnovali zajištění peněz na dokončení oprav silnic zničených povodněmi v roce 2010. Vláda ČR letos v červenci poskytla kraji 547 milionů korun, a to pouze s 15 % spoluúčastí z rozpočtu kraje. I tak budou povodně 2010 pro kraj a jeho rozpočet v příštích dvou letech znamenat celkem 587 milionů korun ve výdajích. Společně s navýšením splátek dluhů z minulých období to bude znamenat finančně obtížné a složité roky 2014 a 2015.

Některé problémy se ale řeší pomaleji, než jsem očekával. Nastavení systému řízení a důsledné kontroly výdajů krajských organizací nebo zavedení společných nákupů je teprve na začátku. Nedošlo k definitivnímu rozhodnutí o budoucnosti údržby krajských komunikací, prodlužuje se rozhodnutí o významné zakázce na autobusovou dopravu v kraji.

Chceme Vám touto formou přinést stručnou zprávu o roce 2013 v kraji. Podobné skládání účtů považujeme za správné a budeme v něm každoročně pokračovat. Nic z toho, co se nám podařilo a na čem dál musíme pracovat, by nebylo možné bez podpory a spolupráce se zastupiteli kraje, zaměstnanci krajského úřadu, řediteli a zaměstnanci našich příspěvkových organizací a krajských firem, s obcemi a městy kraje, vlastně všemi, kterým není život v Libereckém kraji lhostejný. Těm patří moje poděkování.“

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login