Aktuality

Setkání Svor, Lužické hory a VVN 110 kV se koná opět ve Svoru

07.04.2014 15:28

Seznámení s kroky, které jsme podnikli v rámci záměru firmy ČEZ vést vedení vysokého napětí VVN 110 kV přes Lužické hory a obec Svor se uskuteční 8. dubna od 18 hodin v Kulturním domě ve Svoru.

Na programu je i seznámení s možnými variantami distribuce el. energie v 21. století šetrnými k životnímu prostředí.

Hosté: M. Půta – hejtman Libereckého kraje, J. Jadrný – radní LK pro životní prostředí a zemědělství, Kateřina Lauermannová – vedoucí odboru územ. plánování KÚ LK, starostové Novoborska a hosté.

 

„Přijďte se seznámit s aktuálním děním ve věci vedení VVN 110 kV přes Lužické hory a obec Svor. Záměr firmy ČEZ i nadále trvá a hrozba vrchního vedení není zažehnána. Nechali jsme si zpracovat jiné varianty distribuce el. energie než je vrchní vedení, které jsou šetrnější k životnímu prostředí a problém poškození Lužických hor by vyřešily. Věříme, že Vám náš společný cíl - osud Lužických hor a životní prostředí, ve kterém žijeme, není lhostejný, proto přijďte a pomozte tento cíl hájit. Životní prostředí má svou cenu a je nutné jej zachovat pokud možno neporušené pro nás a další generace,“ vyzývají a na setkání se těší Kateřina Jonáková, starostka obce Svor, a Jiří Vosecký, předseda Svazku obcí Novoborska.

 

Rekapitulace:

Dne 20. 8. 2013 svazek obcí Novoborska včele s Jiřím Voseckým vytvořil pracovní skupinu, která důvody a okolnosti stavby nadále sleduje a připravuje materiály, jež by měly podpořit snahu stavbu vedení zrušit  a  ČEZ od jeho záměru ohrožující životní prostředí Lužických hor odradit.

Koridor vysokých stožárů by měl zamířit z Varnsdorfu přes Svor až k Novému Boru, anebo v kratší variantě pouze do Svoru. Měl by vytvořit záložní vedení vysokého napětí do Šluknovského výběžku, jenž má zatím pouze jediné vedení a při jeho poruše údajně nelze přivést elektřinu do regionu odjinud.

Kabely pod zemí se jeví jako drahá varianta, která by však také zásadním způsobem narušila přírodní prostředí.

Stejně jako v minulých letech se Liberecký kraj slovy hejtmana a jeho náměstka proti stavbě stožárů postavil.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login