Aktuality

Situace po letošní povodni se v Libereckém kraji stabilizovala, sčítají se škody ve 45 zasažených obcích

06.06.2013 16:01

 

Povodně v Libereckém kraji opadávají, voda se vrátila do koryt řek, v současné době není na žádném toku ani 1. povodňový stupeň. Stav nouze vyhlášený vládou však trvá.

Podle Krizového štábu LK jednotlivé zasažené obce zvládají likvidaci následků povodně vlastními silami za pomoci jednotek požární ochrany.

Na základě dostupných informací bylo větší či menší mírou zasaženo 45 obcí Libereckého kraje, v současné době se sčítají následky povodňových škod. Například oproti bleskovým povodním v roce 2010 odhaduje Krajská správa silnic LK škody na dopravní infrastruktuře kraje, včetně porušených opěrných zdí apod., škody za cca kolem 50 miliónů Kč (v roce 2010 2,2 miliardy Kč).

Podle hejtmana se ukázalo, že zkušenosti z tragických záplav roku 2010 pomohly obcím a jejím starostům lépe řešit problémy a rychleji a účelněji reagovat na měnící se povodňovou situaci.

„Lidé, povodňové komise, hasiči, záchranáři a další profesionálové i dobrovolníci zvládali náročné problémy, věděli, kde je jejich místo, a dokázali se proti vodě efektivně bránit a vzájemně si pomáhat. Zejména na žádném místě v kraji nedošlo k podcenění situace a takřka vše fungovalo podle protipovodňových plánů,“ řekl hejtman.

Hasičský záchranný sbor LK a dobrovolní hasiči v kraji nasadili 66 jednotek s 378 hasiči. Výborně pracovala Záchranná služba LK, která měla své hlavní stanoviště ve Višňové, při zásazích fungovala i Letecká záchranná služba LK, a také Policie ČR.

„Všem – členům krizových štábů a povodňových komisí, starostům, profesionálním a dobrovolným hasičům, záchranářům, policistům a dalším členům Integrovaného záchranného systému, zaměstnancům krajského úřadu i dobrovolníkům, je třeba poděkovat za perfektní odvedenou práci, kdy dokázali pracovat několik dní bez odpočinku a pořádného spánku, aby škody na majetku a hlavně byly co nejmenší, a nedošlo ke ztrátě životů,“ řekl hejtman.

Podle něj se Liberecký kraj nyní soustředí nejen na likvidaci škod v regionu, ale také na pomoci oblastem, kterých se povodeň dotkla výrazně více.

Zasažené obce v regionu se chystá hejtman se zaměstnanci odboru životního prostředí a dalšími odborníky navštívit zejména obce, kterých se povodně dotýkají pravidelně. Ve středu 12. června přijede do nejvíce zasažených obcí – Višňové, Heřmanic, Pertoltic, Černous, Volfartic a některých dalších, aby se starosty projednal možnosti úprav koryt, vytipování míst pro řízený rozliv vody a podobě tak, aby zde nedocházelo k záplavám několikrát do roka.

„Je třeba posoudit možnosti ochrany a diskutovat se zástupci Povodí Labe a Povodí Ohře a také s ochránci přírody a krajiny, abychom do budoucnosti našli řešení, jak obce a jejich občany ještě více ochránit,“ zdůraznil Martin Půta.

Zároveň upozornil, že Stav nouze vyhlášený vládou ČR stále platí, a je třeba nadále dodržovat nařízení a pravidla vydaná Krizovým štábem Libereckého kraje až do odvolání.

„Samozřejmě pomůžeme i obcím a jiným krajům, které byly letos nejvíce zasaženy,“ dodal hejtman s tím, že občané mohou aktuální situaci nadále sledovat na povodňovém portálu Libereckého kraje http://povoden.kraj-lbc.cz , případně využít krizové telefonní linky 485 226 999.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login