Aktuality

Skleněné městečko odstartuje 14. září v Železném Brodě

19.07.2013 18:29

 

Třetí zářijový víkend je v Železném Brodě vyhrazen slavnostem sklářského řemesla, nejkrásnější městské akci.

Již v předvečer zahájení, v pátek 13. září, je připraven další dílPechaKucha Night v KC Kino Železný Brod na téma „SKLO“. Železný Brod je teprve šestým městem České republiky, v němž je možné tuto atypickou talk-show vidět.

Slavnostní zahájení Skleněného městečka se uskuteční v sobotu 14. září v 9 hodin za účasti mnoha významných hostů před budovou Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Železném Brodě.

Letos si připomínáme významné výročí od novodobého vzniku tavené skleněné plastiky, kterou dal světu právě Železný Brod. Výstavu 70 let tavené skleněné plastiky připravil historik skla Antonín Langhamer ve spolupráci s městským muzeem. Výstava bude probíhat v prostorách  Městské galerie Vlastimila Rady a Sklářského muzea na Poříčí od 23. 8. do 29. 9. 2013.

Další zajímavé výstavy současného skla jsou k vidění v Galerii Lhotský  v Chlístově u Železného Brodu a v  Prostoru pro sklo – v galerii sklářských výtvarníků Jaroslavy Brychtové a Stanislava Libenského na Poříčí.

Výrazným místem sklářského dění je zdejší sklářská škola.  Ve výstavních prostorách školy můžete zhlédnout nejlepší práce studentů, v přízemí budovy se budou prezentovat místní sklářské firmy na Sklářském veletrhu.  Velký zájem je tradičně o Tvůrčí sklářské dílny pro nejširší veřejnost.Ve školní huti se bude odehrávat Letní sklářská dílna 2013 – sklářské sympozium na téma „Prostřený stůl“.

Pobočka jablonecké Střední školy řemesel a služeb v budově městského úřadu zve návštěvníky do svého specializovaného pracoviště foukání technického a dekorativního skla.

Prostor Malého náměstí a Husovy ulice bude vyhrazen předvádění sklářských řemesel a prodeji skla a bižuterie. Představí se zde technologie mačkání skla, foukání a vinutí skleněných figurek, vzorování bižuterie, rytí skla, zpracování technického skla u kahanu, ukázka hutního tvarování skla u mobilní sklářské pícky. Ve vestibulu kina v Husově ulici se již potřetí uskuteční Bleší trh se sklem.

K návštěvě zvou také provozovny firem, které předvádí výrobu skla, například firma DT GLASS nebo Lampglass. Bližší informace o „výletování“ za sklem v Železném Brodě včetně propagačních materiálů poskytneTuristické informační centrum Železný Brod.

Slavnosti jsou doprovázeny bohatým kulturním programem, na kterém se podílí i partnerská polská obec Olszyna a polské město Jelení Hora. V hudební části budou největšími lákadly kapely The Tap Tap, Vypsaná fixa či Poutníci.

V rámci Dnů evropského dědictví budou v Železném Brodě a okolí otevřeny v sobotu 14. září památky, včetně těch obvykle nepřístupných. 

Díky získanému ministerskému grantu, finanční podpoře Okresní hospodářské komory a spolufinancování z Evropského fondu pro regionální rozvoj prostřednictvím Euroregionu NISA se VII. ročník železnobrodských slavností sklářského řemesla stává nejenom velkou, ale také respektovanou událostí.

Záštitu nad Skleněným městečkem převzal hejtman Libereckého kraje Martin Půta, starosta Železného Brodu André Jakubička, členka Rady Libereckého kraje paní Alena Losová a náměstkyně Ministerstva školství . Eva Bartoňová.

Podrobný program bude zveřejněn během srpna nawww.sklenenemestecko.cz.

Výletní vláček propojí všechna důležitá místa ve městě, ale i tak není šance vše během jednoho dne stihnout. Proto všem doporučujeme: pro návštěvu Skleněného městečka si rezervujte celý víkend. Těšíme se na Vás.

André Jakubička, starosta Města Železný Brod, k tomu dodává: „Skleněné městečko je naší nejlepší akcí, která prezentuje Železný Brod takový, jaký je – sklářský. I přes tzv. krizi ve sklářském průmyslu zde existuje na šedesát firem a čím dál více z nich se Skleněného městečka účastní.“

Autor:
MgA. Martin Hlubuček, zástupce ředitelky SUPŠS Železný Brod, a Iva Chaloupková, vedoucí Informačního a kulturního střediska Železný Brod,

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login