Aktuality

Snad se nevidíme naposledy, slíbil publiku ředitel festivalu Bohemia Jazz Fest Rudy Linka

19.07.2013 9:56

 

Vůbec poprvé za dobu existence hudební přehlídky Bohemia Jazz Fest si mohli špičky světového jazzu vychutnat zdarma také liberečtí fanoušci. A na náměstí Dr. Edvarda Beneše jich přišlo skutečně požehnaně.

Bohemia Jazz Fest se stal v krátkém čase jedním z největších letních jazzových hudebních festivalů v Evropě. Festival založil v roce 2005 uznávaný jazzový kytarista Rudy Linka, který chtěl představit a propagovat špičkový světový jazz v České republice. V roce 2010 festival přilákal na historická náměstí v celé zemi více než 70.000 jazzových fanoušků.

Letos se koná už devátý ročník festivalu a poprvé v jeho historii se mezi města, která přehlídku hostí, zařadil také Liberec. „Bez podpory města Liberec by se zde Bohemia Jazz Fest nemohl konat. Všude, kde festival děláme, jej finančně podporuje daná samospráva,“ řekl zakladatel a ředitel festivalu Rudy Linka.

Známý muzikant přijel na koncert pod Ještěd osobně. Každou ze tří kapel na pódiu krátce uvedl a několikrát za večer pozdravil diváky. „Jsem moc rád, že jsme v Liberci díky městu a sponzorům festival udělali. Snad se nevidíme naposledy,“ přislíbil Rudy Linka našlapanému náměstí Dr. Edvarda Beneše po odeznění posledních tónů, že se pod Ještěd vrátí svátek jazzu také příští rok.

Fanoušci si v jednom koncertu vychutnali tři kapely. V podvečer nastoupila na pódium jako první česká skupina S Gustem, po ní posluchačům zahrál berlínský jazz-funkový kvartet Mo' Blow a dlouhý večer uzavřela skutečná lahůdka - americký kvintet v čele s trumpetistou Terencem Blanchardem, čtyřnásobným držitelem Grammy. To už by ovšem náměstím neproklouzla ani myš. Pod pódiem se mačkala snad tisícovka nadšených hudebních fanoušků.

„Ze svého rozpočtu by přehlídku město platit nemohlo. Proto jsme se obrátili na sponzory,“ řekl náměstek primátorky Kamil Jan Svoboda. „Festival je úžasným zážitkem. Potěšilo mne, že si tento kulturní vrchol sezóny nenechalo ujít tolik diváků. Věřím, že se nám podaří jej uskutečnit také příští rok,“ doplnil.

Bohemia Jazz Fest má jasná pravidla. V každém z devíti měst republiky, kde se letos koná, jde o koncert pod širým nebem a na historickém náměstí. Všechna vystoupení jsou pro diváky zdarma. „Smyslem festivalu je co nejvíc přiblížit jazz lidem, kteří by třeba na jazzový koncert sami nikdy nešli. Chceme jim ukázat, že tato muzika není jen pro hrstku intelektuálů. Proto děláme koncerty na náměstích a zadarmo,“ zdůraznil Rudy Linka.

Festivalu se zúčastnil hejtman LK Martin Půta, který pořádání festivalu rovněž ocenil.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login